De wateroverlast in het zuiden van het land is groot. In Eupen kwam een twintiger om. In Rendeux wordt donderdagochtend nog steeds gezocht naar een 15-jarig meisje dat door de Ourthe is meegesleurd. En in de Luikse gemeente Aywaille is een persoon verdronken in zijn kelder, meldt de burgemeester. De stad Luik vreest dat de Maas vanmiddag uit haar oevers kan treden.

 • Provinciaal rampenplan afgekondigd in Luxemburg, Namen en Luik
 • 140 woningen geëvacueerd in Voeren, 1.700 in Chaudfontaine en in het Groothertogdom Luxemburg hebben de autoriteiten ook besloten preventief te evacueren.
 • Meerdere waterlopen in Wallonië hebben alarmdrempel bereikt
 • In Pepinster zijne en tiental huizen ingestort
 • Man (50) verdronken in kelder in Aywaille
 • Twintiger omgekomen in Eupen
 • 15-jarig meisje dat is meegesleurd door de Ourthe is donderdagochtend nog steeds vermist
 • Tientallen jeugdkampen geëvacueerd
 • Code rood in Luik tot middernacht
 • De Maas kan donderdagnamiddag overstromen
 • Minister van Defensie stuurt militaire hulp naar getroffen regio’s

Het aangekondigde regenweer heeft op vele plaatsen in het zuiden van het land overlast veroorzaakt. In de provincies Luxemburg, Luik en Namen werd in de loop van de dag het rampenplan afgekondigd nadat verschillende waterlopen buiten de oevers zijn getreden.

In Eupen, in de Oostkantons, heeft de hevige regenval woensdag het leven gekost aan een 22-jarige man. Dat bericht de krant Grenz-Echo op basis van de autoriteiten. De twintiger zou met een zwemband in het snel stromende water in de wijk Nispert zijn gesprongen. De jongeman werd een tijdlang vermist. Later vonden de hulpdiensten zijn lichaam in een beek in de buurt van de Rotenberg.

In Marcourt in de provincie Luxemburg zou een meisje van 15 in de Ourthe gevallen zijn. Er is de hele nacht naar haar gezocht met duikers en drones, maar ze is nog niet teruggevonden, zegt de politie.

In Aywaille, in de provincie Luik, hebben de hulpdiensten het levenloze lichaam van een man van 50 gevonden in de kelder van zijn huis. Dat meldt burgemeester, Thierry Carpentier.

Preventief geëvacueerd

In Chaudfontaine, provincie Luik, werd een deel van de bevolking preventief geëvacueerd. Het gaat om ongeveer 1.350 woningen en zo’n 1.700 mensen. In het politiebureau van Luik werd een controle- en coördinatiepost geopend. Het noodweer veroorzaakte ook problemen in enkele hoogspanningsstations van Elia in het oosten van de provincie Luik. De brandweer van de provincie Luik is woensdag tot 20.45 uur meer dan 200 keer moeten uitrukken wegens het noodweer.

Ook in sommige straten in onder meer Eupen, Limbourg en Baelen werden enkele huizen preventief geëvacueerd. In de gemeente Trooz is de situatie zorgwekkend. De rivier de Vesder is er buiten zijn oevers getreden. ‘Het is catastrofaal’, zegt burgemeester van Trooz Fabien Beltran. ‘We hebben niet voldoende manschappen en hebben daarom de hulp van het leger ingeroepen.’

Voeren heeft afgelopen nacht ook 140 woningen geëvacueerd. Dat bevestigt de burgemeester donderdag op Radio 1. Volgens de burgemeester werden een deel van de bewoners preventief geëvacueerd. ‘Maar een deel van de woningen stond veertien uur lang onder water’, klinkt het. De brandweer heeft de mensen met bootjes geëvacueerd.

Gezien de noodsituatie vraagt de waarnemend gouverneur van de provincie Luik, Catherine Delcourt, de bevolking om onnodige verplaatsingen te vermijden.

Huizen ingestort

Aan de rivier de Vesder in Pepinster bij Luik zijn een tiental huizen ingestort als gevolg van de overstromingen. Dat meldt burgemeester Philippe Godin. ‘De stroming is zo krachtig dat de fundamenten van een tiental huizen gedestabiliseerd zijn. Als gevolg daarvan zijn ze ingestort.’

Veel straten in het noorden van de provincie Luxemburg stonden woensdag blank als gevolg van de hevige regenval. Heel wat jeugdkampen werden ook geëvacueerd of mogen niet meer plaatsvinden.

Code rood en provinciaal rampenplan

Het KMI kondigde tot vannacht de code rood af voor de provincie Luik, dat is erg uitzonderlijk. Na middernacht geldt code oranje tot donderdagochtend. Code rood wil zeggen dat er al veel wateroverlast is in de provincie en dat er nog veel neerslag verwacht wordt. De problemen zullen ofwel nog erger worden, of er wordt in kortere tijd extreme neerslag verwacht. Aan de inwoners wordt gevraagd om ‘actie te ondernemen om uzelf, anderen en indien mogelijk uw bezittingen in veiligheid te brengen en de raadgevingen van de bevoegde overheid strikt op te volgen’. In de provincies Namen en Luxemburg is momenteel code oranje van kracht.

In Vlaanderen geldt code oranje enkele voor de provincie Limburg; de andere provincies kleuren geel en groen op de weerkaart. Enkel de kust, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen blijven gespaard.

Treinverkeer

Ook het treinverkeer ondervindt hinder: donderdagochtend wordt het spoorverkeer in het zuiden van het land stilgelegd.

Op de website van de NMBS zijn er verschillende meldingen van overstromingen en wateroverlast. De spoorwegmaatschappij NMBS raadt klanten voor de provincies Luik, Namen en Luxemburg aan om hun treinreis indien mogelijk uit te stellen.

Het noodnummer 1722 werd maandag geactiveerd en zal tot minstens vrijdag actief blijven. Voor storm- en waterschade waarvoor je bijstand van de brandweer nodig hebt, kan je een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be of 1722 bellen. Bel enkel 112 voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn.