Bij de protesten in Zuid-Afrika tegen de opsluiting van oud-president Jacob Zuma vielen in totaal al 72 doden en werden meer dan 1.200 mensen gearresteerd. Er zou ook al voor 58 miljoen euro schade zijn aangericht. Dat meldt Sihle Zikalala, premier van de provincie KwaZulu-Natal.

In totaal zijn er nu al 72 doden gevallen bij de protesten, eerder op de dag was er nog sprake van 45 overlijdens. Het leger kwam dinsdag voor het eerst tussen op plaatsen in KwaZulu-Natal en de provincie Gauteng, waar de steden Pretoria en Johannesburg zich bevinden.

De politie en de regering dringen er bij de inwoners intussen op aan om het recht niet in eigen handen te nemen. Desondanks gaan de gewelddadige protesten en plunderingen vooralsnog gewoon door. Dinsdag is het leger voor het eerst tussengekomen op plaatsen in KwaZulu-Natal en de provincie Gauteng, waar de steden Pretoria en Johannesburg zich bevinden.

De aanleiding van de protesten die vrijdag begonnen was de opsluiting, een dag eerder, van oud-president Jacob Zuma. De 79-jarige Zuma werd eind vorige maand veroordeeld tot een ­gevangenisstraf van 15 maanden, omdat hij weigerde te ­getuigen voor een commissie die onderzoek doet naar corruptie tijdens zijn presidentschap. Dat werd gezien als minachting van de rechterlijke macht en de grondwet.

Tijdens het weekend verspreidden de protesten zich van Zuma’s thuisprovincie KwaZulu-Natal naar Johannesburg, de economische hoofdstad van het land.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in