Facon: ‘Politieke debat nodig over verplichte vaccinatie zorgpersoneel’
Pedro Facon Foto: ISOPIX

Voor coronacommissaris Pedro Facon is een politiek debat nodig over de verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel. Ook het personeel moet daarbij betrokken worden. Dat zei hij dinsdag in De Ochtend op Radio 1. Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro herhaalde in het programma de oproep voor een verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel.

Maandagavond maakte de Franse president Emmanuel Macron bekend dat in Frankrijk het zorgpersoneel verplicht wordt om zich te laten vaccineren. Wie weigert, krijgt geen loon meer.

Facon wees er dinsdag op dat in België gekozen is voor een vrijwillige vaccinatie. Bij de zorgverstrekkers loopt dat voor bepaalde groepen erg goed, maar andere groepen zoals kinesisten, verpleegkundigen of vroedvrouwen lopen achter. Hij vraagt zich af of de zorginstellingen inzage moeten krijgen in de vaccinatiegraad van het personeel.

Facon merkte op dat 1 miljoen kwetsbare mensen – 65-plussers en mensen met achterliggende aandoeningen – niet volledig gevaccineerd zijn. Maar er moet ook ingezet worden op de vaccinatie van mensen die minder kans maken om ziek te worden. Op die manier kan de circulatie van het virus verminderd worden.

Stijgende besmettingen

De coronacommissaris stelde nog dat de besmettingen in ons land met 80 procent gestegen zijn. Maar dat is nog heel wat minder dan in Nederland waar het aantal besmettingen maal negen ging. Volgens Facon zal het aantal besmettingen in België elke acht dagen verdubbelen. De vraag is hoeveel mensen er ziek zullen worden of in het ziekenhuis belanden. In sommige landen stijgen die aantallen, maar minder dan bij de vorige golven, in andere landen is er dan weer nauwelijks een toename. Bij is er op dit moment sprake van een stijging: 16 procent meer opnames ten opzichte van een week eerder. In absolute getallen betekent dat dat er dagelijks gemiddeld 17,6 mensen opgenomen worden.

Rode zone

Facon pleitte andermaal voor het naleven van de huidige regels en een strenge controle op die regels. Zo laat slechts één derde van de reizigers die uit een rode zone komt zich testen, terwijl dat verplicht is. Bij massa-evenementen zoals Pukkelpop is het voor hem nodig dat er staalharde garanties zijn dat er niet met het Covid Safe Ticket geknoeid kan worden. In Nederland werd heel wat fraude vastgesteld. Ook dienen de bezoekers die niet gevaccineerd zijn, zich om de twee dagen te laten testen.

De burgemeester van Hasselt, Steven Vandeput, verwacht niet meteen dat op het Overlegcomité van vrijdag het festival zal geschrapt worden. Hij pleit voor een ‘veilige zone binnen de hekken’ van het festival met strikte controles en maximale vaccinatie. ‘We moeten blijven inzetten op maximale vaccinatie’, zei hij.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig