Voetballer Tyrone Mings haalt uit naar Britse minister Priti Patel nadat die racisme veroordeelt: ‘Zelf vuur aangewakkerd’
Tyrone Mings. Foto: AP

De Britse Binnenlandminister Priti Patel heeft de racistische reacties veroordeeld die sommige spelers na de verloren Euro 2021-finale ondergaan. Volgens voetballer Tyrone Mings heeft ze dat racisme zelf aangewakkerd met eerdere uitspraken.

Politici en publieke figuren hebben zich op sociale media uitgesproken tegen de racistische haat waarmee Engelse spelers worden geconfronteerd sinds hun Euro 2021-nederlaag. Vooral de zwarte voetballers Marcus Rashford, Jadon Sancho en Bukayo Saka worden geviseerd omdat ze tijdens de strafschoppenreeks de bal niet voorbij de Italiaanse keeper kregen.

Ook de Britse Binnenlandminister Priti Patel (Conservative Party), partijgenoot van premier Boris Johnson, heeft het racisme veroordeeld. Op Twitter schreef Patel dat dat ‘geen plaats heeft in [het Verenigd Koninkrijk] en ik steun de politie om de daders ter verantwoording te roepen.’

Ze krijgt echter veel kritiek voor de tweet en wordt hypocriet genoemd. Zo vindt de Engelse verdediger Tyrone Mings dat Patel zelf ‘het vuur heeft aangewakkerd’.

De politica had eerder geweigerd de fans te veroordelen die het team uitjouwden omdat ze aan het begin van elke match op hun knie hurkten uit protest tegen raciaal onrecht. ‘Je kan niet aan het begin van het toernooi het vuur aanwakkeren door onze antiracisme-boodschap af te doen als symboolpolitiek, en nu doen alsof je ervan walgt wanneer net datgene gebeurt waartegen we campagne voeren.

Patel weigerde aan de Britse krant The Guardian te reageren op zijn tweet, maar krijgt ook kritiek binnen haar eigen partij. Johnny Mercer, de voormalige minister van Defensie, gaf Mings gelijk. ‘De pijnlijke waarheid is dat deze man helemaal gelijk heeft. [Ik voel me] zeer ongemakkelijk met de positie waarin wij Conservatieven ons nodeloos dwingen. Moet ik ertegen vechten of zwijgen? Modern conservatisme was altijd zoveel meer voor mij. We mogen de weg niet kwijtraken’, aldus Mercer.