Janssen-vaccin in verband gebracht met zeldzaam Guillain-Barré-syndroom
Foto: AP

De Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA waarschuwt voor een ernstige mogelijke bijwerking bij het coronavaccin van Johnson & Johnson. Volgens de autoriteiten is er een verhoogd risico op een zeldzame bijwerking, het Guillain-Barré-syndroom (GBS), al blijft dat risico laag.

Het gaat om ongeveer 100 meldingen op de 12,5 miljoen mensen die de Janssen-prik in de Verenigde Staten hebben gekregen. Eén persoon zou zijn overleden, 95 patiënten moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. De gevallen zijn grotendeels gemeld ongeveer twee weken na vaccinatie en meestal bij mannen, veel van 50 jaar en ouder.

GBS is een zenuwaandoening die tot plotselinge spierverlammingen kan leiden. Het is een onbedoelde reactie van het immuunsysteem. De meeste mensen herstellen volledig van de aandoening.

Voordelen vaccinatie groter

Federale gezondheidsfunctionarissen in de VS meldden dat het verband tussen het vaccin en GBS nog bewezen moet worden, maar dat ze het verder zullen onderzoeken. Ze benadrukken wel dat de voordelen van covid-19-inentingen veel groter zijn dan de mogelijke risico’s. Bovendien zijn er coronagevallen bekend waarbij de patiënt GBS ontwikkelt.

Jeanne Marrazzo, directeur infectieziekten aan de Universiteit van Alabama in Birmingham, zegt dat het absolute risico van Guillain-Barré zo zeldzaam blijft dat ‘het mensen er niet van mag weerhouden zich te laten vaccineren.’

Symptomen van GBS zijn zich zwak voelen, tintelingen in uw armen en benen, dubbelzien, problemen krijgen met lopen, spreken, kauwen, slikken en de blaas of darmen niet onder controle krijgen.

Ook het griepvaccin kan in zeer uitzonderlijke gevallen GBS als ernstige bijwerking veroorzaken. Volgens onderzoek van het Amerikaanse CDC is het risico groter om GBS te krijgen door een natuurlijke griepinfectie dan door de vaccinatie met het griepvaccin.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in