Macron hamert op vaccinatie en verplicht die voor zorgpersoneel
Foto: REUTERS

De Franse president Emmanuel Macron hield maandagavond een televisietoespraak waarin hij hamert op het belang van vaccinatie. Voor het zorgpersoneel wordt een vaccin verplicht. ‘De enige weg naar het normale leven, is om alle Fransen te vaccineren’, zei Macron.

De president maakte duidelijk dat de vaccinatiecampagne voor hem de oplossing is om het coronavirus te overwinnen. ‘Het vaccin beschermt ons ook goed tegen de deltavariant’, zei Macron. ‘Als iedereen zich laten vaccineren heeft, kunnen we terug leven zoals voor de uitbraak van de coronapandemie.’ Hij stelt zich luidop de vraag of de vaccinatie vor alle Fransen verplicht moet worden, er zijn op dit moment 9 miljoen vaccindosissen beschikbaar.

De Franse Hoge Autoriteit voor de Gezondheid (HAS) had zaterdag al aangeraden om de verplichting zo snel mogelijk in te voeren. De Franse regering volgt deze raad, want alle werknemers van ziekenhuizen, woonzorgcentra en instellingen waar personen met een handicap verblijven, maar ook thuisverpleegkundigen, zullen tegen 15 september verplicht gevaccineerd moeten zijn. Wie tegen die datum niet gevaccineerd is, zal niet meer mogen werken en zal ook niet meer betaald worden. Dat kondigde minister van Gezondheid Olivier Véran aan.

Vanaf volgend schooljaar organiseert Frankrijk specifieke vaccinatiecampagnes voor de scholen. In Frankrijk is de vaccinatie, net zoals in België, mogelijk vanaf 12 jaar.

Burgers die al volledig gevaccineerd zijn, krijgen vanaf september een herinnering om ook een derde prik te kunnen krijgen om de weerstand tegen het virus te verhogen. Het gaat in eerste instantie over de mensen die al in januari en februari hun vaccins kregen.

Macron zei ook dat PCR-tests vanaf de herfst betalend worden, behalve als ze op medisch voorschrift gebeuren. ‘Zo willen we de vaccinatie aanmoedigen in plaats van het opstapelen van tests’, klonk het.

Coronapas

Macron blijft ook achter het gebruik van de coronapas staan, waarmee festivals, sportwedstrijden en evenementen met meer dan duizend bezoekers worden geregeld. Vanaf 21 juli wordt de pas verplicht voor culturele evenementen en vrijetijdsactiviteiten met meer dan 50 personen. De verplichting geldt voor alle Fransen vanaf 12 jaar.

Om mensen aan te sporen zich te laten vaccineren, wordt het gebruik van de pas uitgebreid. Vanaf augustus zal de pas ook nodig zijn om op café of restaurant te gaan, de trein of het vliegtuig te nemen.

‘De coronapas zal worden gebruikt in restaurants, cafés en winkelcentra, maar ook in ziekenhuizen en rusthuizen en in vliegtuigen, treinen en langeafstandsbussen. Enkel de mensen die gevaccineerd zijn of die een negatieve test afleggen krijgen nog toegang’, zei Macron.

Als de situatie niet gunstig evolueert, kan het gebruik ervan nog uitgebreid worden. Niet-gevaccineerde reizigers uit risicolanden die arriveren in Frankrijk moeten vanaf deze week ook verplicht in quarantaine bij aankomst in het land.

Noodtoestand

De president kondigde aan dat in de overzeese gebieden Martinique en La Réunion de noodtoestand zal worden uitgeroepen vanwege corona. Er zal een avondklok afgekondigd worden. Die maatregelen komen er door een te laag vaccinatieniveau en een grote druk op de ziekenhuizen.

Macron besloot zijn speech met een oproep tot waakzaamheid. ‘Deze zomer van reünies en de terugkeer naar bekende oorden, met momenten met vrienden en familie, moet dus ook een zomer van voorzichtigheid zijn, van de strijd tegen het virus, van de vaccinatie. Ik heb vertrouwen in jullie, vertrouwen in ons allemaal, om verenigd, sereen en vastbesloten te blijven.’