Nieuwe postbaas Dirk Tirez brengt stabiliteit en vertrouwen
Dirk Tirez, de nieuwe ceo van Bpost Foto: BELGA

‘Dirk Tirez brengt stabiliteit en vertrouwen bij Bpost’, reageert Audrey Hanard, de voorzitster van de raad van bestuur van Bpost. Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter is blij dat Bpost ‘een ervaren man uit eigen rangen’, kiest.

Zowel minister De Sutter als de voorzitster van Bpost, Audrey Hanard, reageren opgetogen op het nieuws dat Dirk Tirez (57) de nieuwe ceo van Bpost wordt. Eerder op de avond maakte deze krant bekend dat de regering en het bestuur van Bpost voor de ceo ad interim kozen als nieuwe topman.

Dirk Tirez was sinds half maart ceo ad interim van Bpost, hij werd benoemd na het ontslag van Jean-Paul Van Avermaet. Tirez kreeg veel lof voor de manier waarop hij Bpost door de bestuurscrisis hielp te loodsen, een crisis die ontstaan was nadat bekend werd dat Jean-Paul Van Avermaet verdacht werd van illegale afspraken en kartelvorming toen hij directeur was van de bewakingsfirma G4S.

Bpost kreeg het vertrouwen van de regering Vivaldi doordat hij duurzaamheid, sociale dialoog, kwalitatieve dienstverlening en gezonde winstgevendheid hoog in het vaandel draagt. Zowel minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) als de voorzitster van de raad van bestuur van Bpost, Audrey Hanard, waren al snel gewonnen voor Tirez. Ze gaven de voorkeur aan Tirez boven een externe kandidaat van het logistiek bedrijf DHL.

Rust na turbulentie

Op 1 juli leek het nog niet duidelijk welke kant het zou opgaan, maar de regering gaf aan dat ze Tirez als de ideale kandidaat zag. Eerder vandaag dan schaarde de raad van bestuur van Bpost zich achter Tirez.

Minister De Sutter reageerde vanavond op de keuze van Tirez met de boodschap dat ze blij was dat voor een ervaren man uit eigen rangen werd gekozen. ‘Hij kent het bedrijf en de medewerkers heel goed en wist als ceo ad interim de rust terug te brengen na een moeilijke turbulente periode (….).’

Hanard wees erop dat ze de afgelopen maanden veel geluisterd had naar de verschillende stakeholders van Bpost, ook even anoniem had meegedraaid en gesprekken had gehad met de vakbonden. ‘Die toonden de nood aan stabiliteit en vertrouwen binnen het bedrijf en Dirk Tirez brengt dit. Hij heeft de afgelopen maanden het vertrouwen opgebouwd en werd na een grondig en objectief proces geselecteerd.’

Cruciale tijden

Voor Bpost zijn het inderdaad cruciale tijden. Het is van groot belang dat het zijn organisatie veerkrachtig maakt, op maat van de digitale economie. Corona veroorzaakte een explosieve groei in de pakjesmarkt. Onder Van Avermaet bleek Bpost daar niet klaar voor te zijn, maar concurrenten als PostNl sponnen er wel garen bij. De pakjesmarkt is een volumebusiness met zeer lage marges. Bpost krijgt er soms te maken met concurrentie via schijnzelfstandigen en staat onder druk de eigen productiviteit zo hoog mogelijk te houden.

Tirez bewees de afgelopen maanden dat hij de uitdagingen waar Bpost voor stond zeer goed begreep en dat hij wist te mobiliseren rond een set van prioriteiten. Bijvoorbeeld efficiëntere verdeelrondes. Volgens Tirez was er een optimaal volume aan pakjes waar de winstgevendheid bij gebaat was. Te weinig pakjes betekent dat de vaste kosten te zwaar doorwegen, te veel pakjes betekent dat er extern mensen en materieel moet gezocht worden.

Tirez herstelde ook de sociale dialoog met de vakbonden. De jongste maanden was er ook de onderhandeling met het kabinet van minister De Sutter (Groen) over een nieuwe beheersovereenkomst. De overheid wil daarin sociale en duurzame accenten leggen. Europa moet de beheersovereenkomst goedkeuren. Er loopt ook een procedure over de hernieuwing van de concessie voor de verdeling van kranten- en tijdschriften.

Johnny Thijs

Tirez is al 18 jaar aan de slag bij Bpost en kent het bedrijf goed. Voor hij ceo ad interim werd, was hij als lid van het directiecomité vooral met strategie, overnames en relaties met regelgevende autoriteiten bezig. Op die terreinen adviseerde hij de ceo. Hij onderhandelde met Europa belangrijke contracten. Tirez werd destijds nog binnengehaald door Johnny Thijs om hoofd van het juridisch departement te worden.

Tirez is wat men noemt een typische ‘public servant’. Iemand die zich inzet voor de overheid. Hij was begin de jaren negentig enkele jaren actief als adviseur op het kabinet van vice-premier en minister van Financiën Philippe Maystadt (CDH). De moeder van Tirez, stond dicht bij de Christelijke arbeidersbeweging. Zijn vader was vice-voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Gent.

Toen er een opvolger gezocht werd voor Koen Van Gerven, was hij geen kandidaat. Een zeldzame ziekte had hem vier maanden in het ziekenhuis gehouden en nadien volgde nog een jaar revalidatie. In een gesprek van La Libre zei hij dat dit zijn leven veranderd had. Maar na de slechte ervaring van Bpost met Van Avermaet, besloot Tirez zich toch kandidaat te stellen. Met succes, zo bleek eerder vandaag.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig