Premier Alexander De Croo (Open VLD) en staatssecretaris Sarah Schlitz (Ecolo) gaven vandaag uitleg over het ontslag van regeringscommissaris Ihsane Haouach en haar vermeende banden met de Moslimbroederschap. De regering blijft verdeeld over de neutraliteitskwestie.
Premier Alexander De Croo (Open VLD) en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) kregen in de Kamer vragen over het ontslag van Ihsane Haouach, die eind vorige week ontslag nam als regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen na een wekenlange controverse.
Nadat de MR haar onder vuur had genomen vanwege haar hoofddoek, deed vooral een interview in Le Soir haar de das om. Vrijdagavond lekte uit dat de Staatsveiligheid haar in nota in verband bracht met de Moslimbroederschap. De nota blijkt niet bezwarend te zijn. Haouach zou geen lid zijn van de Moslimbroederschap maar zij en haar entourage hebben wel contact gehad met leden.
De Croo en Schlitz konden de inhoud van de nota bevestigen noch ontkennen, wegens het geheime karakter ervan. Wel deden ze de tijdlijn van vorige week uit de doeken. Het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) werd woensdagmiddag op de hoogte gebracht van de nota door de Staatsveiligheid.
• Nieuwe ophef zet Ihsane Haouach aan tot ontslag
Het bestaan van de nota werd aan De Croo pas donderdag om 14 uur gemeld, vlak voor het vragenuurtje in het parlement. Daar verklaarde De Croo dat er geen ruimte meer was voor controverse rond Haouach. Meteen nadien belde De Croo met de baas van de Staatsveiligheid en overlegde hij met Schlitz en de andere betrokken regeringsleden.
Maar toen had Haouach haar ontslag al meegedeeld aan Schlitz. ‘Mevrouw Haouach nam ontslag zonder op de hoogte te zijn van het rapport van de Staatsveiligheid’, aldus Schlitz in de Kamer. Schlitz riep op tot voorzichtigheid met conclusies louter op basis van het bestaan van de nota.
De oppositie was scherp voor de regering. ‘U hebt beslist om donderdag het parlement te antwoorden zonder volledige kennisname van het dossier’, zei N-VA-fractieleider Peter De Roover. De Croo noemde de halve dag vertraging ‘niet buitensporig lang’.
‘Ernstige politieke crisis’
Ook de andere oppositiepartijen waren kritisch en eisten inzage in de nota. ‘U maakt een ernstige politieke crisis door’, zei CDH-Kamerlid Georges Dallemagne. ‘Uiteraard bestaat er niet zoiets als een lidkaart van de Moslimbroeders’, zei Défi-parlementslid Sophie Rohonyi. ‘De vraag is hoeveel contacten ze had en in welk kader?’ Vlaams Belang noemde de Moslimbroederschap ‘een obscure en staatsgevaarlijke organisatie’.
Het debat legde opnieuw de onenigheid bloot binnen de regering over het neutraliteitsdebat. PS, SP.A en Ecolo namen de verdediging op van Haouach, en ook Open VLD en CD&V veroordeelden de heisa rond haar persoon.
MR duwt door
Maar de MR duwde opnieuw door. ‘De benoeming van de regeringscommissaris was niet opportuun’, zei oud-minister Daniel Bacquelaine. ‘Er was beter een diepgaandere screening rond haar persoon gebeurd. Wij liberalen voelen ons soms wat alleen in dit debat. We blijven aandachtig en waakzaam.’
De Croo antwoordde niet op de vraag van De Roover of de opvolger van Haouach geen uiterlijke religieuze tekens zou mogen dragen. ‘Naast u zit iemand die de regering in gevaar brengt’, zei De Roover tegen De Croo over Schlitz, die hij een ‘stokebrand’ noemde. ‘Ik neem aan dat u inziet dat dit een probleem vormt voor uw regering. Ik denk dat één zaak u gelukkig maakt: dat het reces begint. U bent eraan toe en uw regering is eraan toe.’
Verwante artikels

Nota Staatsveiligheid pleit in voordeel Haouach