Dalle vindt verplicht testen deelnemers jeugdkampen overbodig: ‘Berekend risico’
Benjamin Dalle Foto: Fred Debrock

Deelnemers aan jeugdkampen vooraf testen op covid-19 is organisatorisch moeilijk haalbaar en moeilijk betaalbaar, zelfs met een mooie voorraad tests. Dat zegt de vereniging Scouts en Gidsen Vlaanderen. Voor Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) is dat ook niet nodig: de bestaande protocollen volstaan.

De jeugdbeweging en de minister reageren daarmee op een uitspraak van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zondag op het VRT-journaal.

‘Indien kinderen zonder symptomen op kamp vertrekken, is een kampbubbel met activiteiten in buitenlucht de meest veilige plek deze zomer: mét toezicht van verantwoordelijke leiding en een noodprocedure die effectiviteit heeft bewezen’, zegt woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen Jan Van Reusel. Testing is bovendien een momentopname en niet juridisch afdwingbaar voor kampen die dezer dagen starten, luidt het.

Hij benadrukt ook dat uit de praktijk op het terrein blijkt dat er zeer weinig effectieve besmettingen zijn, ‘met slechts bij negen van de nu 850 lopende scoutskampen een positief geval’.

Van Reusel wijst tot slot op het ‘grote contrast’ met wat elders in de samenleving wordt verwacht. ‘Het zou bijzonder cru zijn naar jongeren die zich nu zwaar engageren voor de organisatie van coronaproof jeugdkampen, om hen plots te belasten met extra criteria die geen meerwaarde of garantie bieden op een veiliger verloop’, aldus de woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

‘Berekend risico’

Minister van Jeugd Dalle sluit zich daar in De Ochtend op Radio 1 volledig bij aan. Hij stelt dat de besmettingen verwacht waren, maar dat alles onder controle is. ‘Besmetting is niet te vermijden, maar met de regels en de protocollen die we hebben kan alles wel op een veilige manier doorgaan’. De leidinggevenden gaan ook ‘op een bijzonder verantwoordelijke manier’ met die protocollen om

Dalle verwijst naar de annulatie van een kamp van de KSA uit Roeselare, nadat meerdere leiders zich onwel voelden, en na een test positief bleken te zijn. Het kamp werd geannuleerd omdat er te weinig leidinggevenden overbleven.

Van een verplichting van de tests wil hij niet weten: de zaak is maanden geleden al besproken op het overlegcomité. ‘We willen de spelregels niet veranderen tijdens de match’. Bovendien zijn er ‘meerdere sectoren’ die de werkzaamheden kunnen hervatten ‘met een berekend risico’. De minister heeft het over de horeca en de pretparken, maar dus ook de jeugdactiviteiten. ‘We gaan jongeren nu pas vaccineren, het zou cynisch zijn hen nu het slachtoffer te laten zijn’.

Bij helft al besmettingen vooraf

Vandenbroucke deed zondagavond in het VRT-journaal een oproep aan jeugdbewegingen om alle deelnemers van een kamp te laten testen voor vertrek. De minister liet zich voor die oproep inspireren door onderzoek van professor Guy Hans van de Universiteit Antwerpen. Die voert voor jeugdbewegingen in Antwerpen en Limburg preventief testen uit en stelde vast dat er bij een op de twee kampen nog voor vertrek al besmettingen zijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in