Vandenbroucke wil geen ‘loze beloftes’ doen en terechtkomen in ‘Nederlands jojobeleid’
Frank Vandenbroucke in het federaal parlement. Foto: BELGA

In Nederland werden in allerijl enkele versoepelingen teruggedraaid nu het aantal besmettingen er opnieuw spectaculair stijgt. Ook bij ons gaat de curve opnieuw omhoog. Vrijdag staat een nieuw Overlegcomité gepland. Zullen daar in plaats van nieuwe versoepelingen nieuwe verstrengingen worden besproken?

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft weinig zin om in aanloop naar het Overlegcomité ‘loze beloftes’ te maken over het sluitingsuur in de horeca of de heropening van het nachtleven vanaf september. ’Ik heb absoluut geen zin om in een Nederlands jojobeleid terecht te komen’, zo zei Vandenbroucke zondag in VTM Nieuws, verwijzend naar het terugdraaien van de versoepelingen bij de Noorderburen. Volgens Vandenbroucke is het een grotere prioriteit dat cafés en restaurants zorgen voor voldoende ventilatie en de verplichte CO2-meters plaatsen.

Vandenbroucke waarschuwt dat voorlopig nog maar 40 procent van de mensen volledig gevaccineerd is. Het is volgens de Vooruit-minister dan ook nog niet het moment om ‘alle remmen los te gooien’. Voorlopig ziet de Vooruit-minister geen problemen in massa-evenementen zoals Pukkelpop. Volgens Vandenbroucke kan dat festival plaatsvinden op voorwaarde dat de organisatie de gemaakte afspraken op het vlak van testing en controles nakomt.

Op 11 juli, de Vlaamse feestdag, mag Vlaanderen zich op de borst kloppen. Dat vindt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Zo goed als alle Vlamingen hebben een eerste prik gehad van een coronavaccin. ‘Meer nog: we hebben alle 16-plussers uitgenodigd’, aldus Jambon op Radio 1. Hij vindt dat de stijgende besmettingscijfers moeten worden afgezet tegen de vaccinatiegraad, dat is het grote verschil met vorige zomer, klinkt het.

‘Vorige zomer hadden we nog niet één vaccin gezet, dat is een fundamenteel andere situatie. Vandaag stijgt het aantal besmettingen, maar zien we vooralsnog geen overslag naar de ziekenhuiscijfers.’ Jambon hoopt dat de vaccinatiegraad tegen 1 september de kaap van 90 procent haalt, dat is volgens hem belangrijk punt. Op dat moment zouden we ‘min of meer’ naar een normaal leven terug kunnen gaan. ‘De resterende 10 procent zijn mensen die ervoor gekozen hebben om niet gevaccineerd te zijn.’

Coronapaspoort

Jambon maakt zich wel zorgen om de lage(re) vaccinatiegraad in Brussel en Wallonië. ‘Daar zal rekening mee gehouden worden, want ook Vlaanderen zal dat voelen. Meer in Vilvoorde dan in Turnhout, maar we moeten kunnen diversifiëren als het nodig is.’ Het is niet de eerste keer dat de Vlaamse regeringsleider pleit voor een verschillende aanpak in de gewesten, afhankelijk van de vaccinatiegraad. Jan Jambon ziet daarbij een grotere rol weggelegd voor het coronapaspoort. ‘Dat kan nog méér ingezet worden. Ik zou liever de functie van dat paspoort uitbreiden dan kleinere festivals verbieden. Voor huwelijken en andere privéfeesten lijkt het dan quasi niet te organiseren.’

Vlaanderen zal de maatregelen nemen die nodig zijn, belooft hij. Maar alvast voor deze crisis, deze pandemie, hoopt hij vurig dat de drastische ingrepen à la een avondklok ‘voorgoed verleden tijd zijn’. Dat er opnieuw verstrengingen nodig zijn, wil hij vandaag niet gezegd hebben.

80 procent

‘Het is nog wat vroeg om daar uitspraken over te doen’, zei Jambon (N-VA) een dag eerder in Het journaal, al ziet hij ook dat de besmettingscijfers verslechteren, meestal het eerste teken. ‘Maar het grote verschil is dat tegen het einde van de maand 80 procent van de volwassen Vlamingen gevaccineerd is, dat gaan we tegen elkaar moeten afwegen’, aldus Jambon.

‘We hebben nog tot vrijdag de tijd om te bekijken hoe een en ander zal evolueren, maar laat het een ongelooflijke motivatie zijn om op het elan van de vaccinatie verder te gaan. Dat is de échte sleutel tot de vrijheid en Vlaanderen doet het op dat vlak schitterend.’

Voorlopig ziet de Vooruit-minister geen problemen in massa-evenementen zoals Pukkelpop. Volgens Vandenbroucke kan dat festival plaatsvinden op voorwaarde dat de organisatie de gemaakte afspraken op het vlak van testing en controles nakomt.

Coronacommissaris Pedro Facon laat in een reeks tweets weten dat het in de huidige coronasituatie belangrijk is ‘niet te panikeren’. Hij ziet wel verschillende factoren die leiden tot ‘onzekerheid’, zoals de opmars van de deltavariant en de stijgende besmettingscijfers op populaire vakantiebestemmingen. De mondmaskerplicht en het houden van sociale afstand moeten volgens Facon zeker behouden blijven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in