Hoogste aantal besmettingen in Nederland sinds kerst, Tweede Kamer komt vervroegd uit zomerreces
Sinds 26 juni mochten discotheken opnieuw open, sindsdien zijn de besmettingen sterk gestegen. Foto: AFP

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend kreeg het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 10.345 meldingen van positieve tests. Dat is negen keer zo veel als het aantal van vorige week zaterdag, toen er ruim 1.100 positieve tests werden gemeld.

De 10.345 nieuwe gevallen zijn er meer dan die van afgelopen zaterdag, zondag, maandag, dinsdag en woensdag bij elkaar. Vorige week zaterdag waren er iets meer dan 1.100 positieve tests. Dat betekent dat het dagcijfer in een week tijd is vernegenvoudigd. Dat is niet eerder voorgekomen tijdens de uitbraak in Nederland, die inmiddels 500 dagen duurt.

Het is voor het eerste sinds 25 december dat er meer dan 10.000 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld op één dag tijd. Bovendien stijgt het aantal positieve tests per dag met gemiddeld ruim 40 procent. Dat betekent dat het record in zicht komt. Op 20 december meldde het RIVM 12.997 besmettingen.

In de afgelopen zeven dagen zijn 31.295 mensen positief getest, het hoogste niveau sinds 20 mei. De week ervoor werd het coronavirus vastgesteld bij 5.144 mensen. Dat is een stijging van meer dan 500 procent.

Er worden meer tests uitgevoerd, maar het percentage positieve tests stijgt ook. Iets meer dan een week geleden bracht 3 procent van alle uitgevoerde tests bij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) een besmetting aan het licht. Dat is opgelopen tot ongeveer 15 procent. Dat wijst erop dat er daadwerkelijk meer mensen besmet zijn.

Coronadebat

Zaterdag werd ook bevestigd dat de Tweede Kamer het pas begonnen zomerreces onderbreekt om woensdag een debat te houden over het coronavirus. Aanleiding voor de ingelaste bijeenkomst is de nieuwe coronabrief van demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, aldus NRC.

Het debat, dat om 13 uur is gepland, zal gaan over de huidige snelle stijging van het aantal besmettingen en de totstandkoming van het coronabeleid zoals dat nu is. Vrijdag werd al na een spoedvergadering besloten om de horeca opnieuw een sluitingsuur op te leggen om middernacht, terwijl discotheken en nachtclubs volledig de deuren moeten sluiten, al zeker tot 14 augustus.

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen stijgt vooralsnog niet. Het RIVM kreeg afgelopen etmaal één bericht dat een covid-19-patiënt aan het virus was overleden. Dat het overlijden nu werd gemeld, wil niet zeggen dat deze persoon in de afgelopen 24 uur is gestorven. Het duurt soms een tijdje voor een sterfgeval is geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn negen sterfgevallen gemeld, het laagste niveau sinds half augustus, bijna een jaar geleden.

Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,7 miljoen mensen positief getest. Bij de huidige cijfers duurt het nog ongeveer een week voor de grens van 1,8 miljoen bevestigde besmettingen wordt gepasseerd. Eind juli kan de grens van 2 miljoen gevallen worden bereikt. Van bijna 18.000 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in