Peter Sagan start door kniepijn niet meer in twaalfde rit Tour de France
Peter Sagan. Foto: BELGAIMAGE

Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) zal donderdag niet meer van start gaan in de twaalfde etappe van de Tour de France. De 31-jarige Slovaak sukkelt al sinds zijn zware val in de derde rit met kniepijn en geeft er de brui aan. Hij hoopt wel de Olympische Spelen nog te halen.

Sagan, die vorige maand voor de zevende keer Slovaaks kampioen werd, ging in de derde etappe tijdens de massasprint in Pontivy zwaar onderuit met Caleb Ewan. De Australiër van Lotto Soudal brak daarbij zijn sleutelbeen en gaf op. Sagan ging met een pijnlijke knie verder, maar kon ook nog geen potten meer breken.

Het ging wel elke dag iets beter, tot hij twee dagen geleden zijn knie tegen zijn stuur stootte in de sprint, zo vertelt Sagan. ‘Mijn knie staat sindsdien opnieuw gezwollen. In de etappe van woendag had ik al veel pijn, maar reed ik de koers nog uit. Ik hoopte dat het vandaag beter zou gaan, maar vanmorgen raakte ik amper uit bed. Als je je knie niet kan bewegen, heeft het weinig nut om verder te doen, zeker in een etappe zoals vandaag waar het koers zal zijn vanaf de start door de waaiers.’

‘Ik had graag Wilco Kelderman geholpen in deze rit, hem vooraan gehouden in de waaiers en uit de problemen helpen, maar helaas dat lukt niet’, legde Sagan uit. ‘Het is jammer dat ik de ploeg moet verlaten, maar ik heb nu wat rust nodig en ik hoop dat het binnen een paar dagen beter gaat. En als dat lukt, dan bereid ik me verder voor op de Olympische Spelen. Ik doe mijn best om er te starten.’

De drievoudige wereldkampioen wilde in deze Tour jacht maken op een achtste groene trui. Hij won het puntenklassement in de Tour eerder in 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018 en 2019. Hij stond voorlopig pas negende in de tussenstand voor het groen, met 95 punten. Leider Mark Cavendish (Deceuninck-Quick Step) telt 218 punten.

Woensdag stapten met Tiesj Benoot (DSM), Tosh Van der Sande (Lotto Soudal) en Victor Campenaerts (Team Qhubeka NextHash) ook al drie Belgen uit de Tour, en het was ook bijltjesdag voor de Duitser Tony Martin (Jumbo-Visma) verdween woensdag na een valpartij uit de wedstrijd en ook de Brit Daniel McLay en de Fransman Clément Russo (Arkéa Samsic) en de Australiër Miles Scotson (Groupama-FDJ) stapten af.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig