Oud-president Jacob Zuma heeft zichzelf aangeboden bij de gevangenis
Jacob Zuma hield enkele dagen geleden nog een persconferentie. Foto: EPA-EFE

Jacob Zuma heeft zichzelf woensdag dan toch aangemeld aan de gevangenis. Dat heeft zijn stichting bekendgemaakt. De Zuid-Afrikaanse oud-president is eerder veroordeeld tot een celstraf van vijftien maanden.

‘Zuma heeft besloten zich te houden aan het aanhoudingsbevel. Hij is op weg naar een correctionele inrichting in de provincie Kwazulu-Natal’, klonk het in een kort bericht van zijn stichting. De mededeling komt er nauwelijks enkele minuten voor het verstrijken van de uiterste termijn. De rechtbank had bepaald dat Zuma zich ten laatste om middernacht moest aangeven.

Een konvooi van een tiental wagens had een half uur eerder de woning van Zuma op het platteland in Nkandla verlaten.

Het 79-jarige voormalige staatshoofd werd overgebracht naar de gevangenis van Estcourt, ongeveer 147 kilometer ten noordwesten van Durban, en heeft daar de nacht doorgebracht.

Zuma werd vorige week door het Grondwettelijk Hof tot een effectieve gevangenisstraf van vijftien maanden veroordeeld voor minachting van het gerecht, omdat hij meermaals weigerde te getuigen in het kader van onderzoeken naar corruptie.

Levensbedreigend

Het is de eerste keer dat een voormalige president van het land een celstraf aangesmeerd krijgt. Zuma was president van 2009 tot 2018. Maar zijn ambtstermijn was overschaduwd door aantijgingen van corruptie.

Aanvankelijk was beslist dat Zuma zich ten laatste zondagavond moest aanmelden aan de gevangenis. Maar de ex-president heeft verschillende pogingen ondernomen om die beslissing te laten herzien. Het Zuid-Afrikaanse Hooggerechtshof zal zich op 12 juli ook buigen over Zuma’s vraag om de celstraf te schrappen.

Volgens de Zuid-Afrikaanse media argumenteren de advocaten van de ex-president dat een celstraf levensbedreigend is, gezien zijn slechte gezondheid. Daarom komt hij in aanmerking voor een herziening van de straf, stellen ze.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in