camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Reizen

Vlaanderen blijft nog heel even groene zone

Vlaanderen blijft ook volgende week nog groen op de Europese kaart. Naar alle waarschijnlijkheid verandert dat op vrijdag 16 juli.

donderdag 8 juli 2021 om 3.25 uur

 BELGA

De afgelopen week zijn in Vlaanderen 77 procent meer corona­gevallen vastgesteld dan in de week daarvoor. Er wordt veel meer ­getest, maar tegelijk is er ook een lichte stijging van het aantal mensen met covid-symptomen.

Met een incidentie op twee ­weken van 52 gevallen per 100.000­ ­inwoners springt Vlaanderen ­boven de drempelwaarde om een groene zone te mogen blijven en zou het opnieuw oranje kleuren op de Europese kaart. Maar het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), dat de kaart wekelijks op vrijdag updatet, baseert zich telkens op de cijfers van dinsdag. Toen ­bedroeg de incidentie 48 gevallen op 100.000, net onder de grens van 50 om nog groen te mogen kleuren.

Als de methodologie niet ­wijzigt, blijft Vlaanderen normaal gezien nog tot de volgende update, op vrijdag 16 juli, groen op de Europese kaart. Maar daarna zal Vlaanderen hoogstwaarschijnlijk ­opnieuw oranje kleuren. Dat geldt ook voor Wallonië, dat dinsdag een incidentie kende van 39 per 100.000 inwoners. Brussel kleurt nu al oranje op de kaart.

Een kleurwijziging kan concrete gevolgen hebben voor wie reist in Europa. Zo hoeven reizigers met bestemming Spanje geen ­Europees covid-certificaat te hebben als ze uit een groene zone ­komen. Wie uit een oranje zone ­afreist, heeft het wel nodig.

Voor andere landen, zoals Italië, Frankrijk, Nederland of Duitsland, is de ECDC-status niet van tel. Maar als het aantal gevallen stijgt, kan België er opnieuw als een risicozone beschouwd worden, waardoor de regels strenger worden.

Spanje kleurt rood

Ook wie vandaag al op reis is, houdt best de Europese kaart in de gaten. Voor wie terugkeert uit een rode zone, gelden immers andere regels. Wie geen vaccin- of herstelcertificaat heeft, moet zich dan meteen na terugkeer laten testen.

Bij de terugkerende reizigers die zich moeten laten testen, blijkt 2,2 procent positief. Dat is meer dan de totale bevolking, waar 1 procent positief test.

Sinds gisteren beschouwt ons land Cyprus en acht Spaanse ­regio’s als rood. Daar komen volgende week woensdag waarschijnlijk nog meer regio’s bij.

In de afgelopen week steeg het aantal in Europa vastgestelde ­coronagevallen met 85 procent. Opmerkelijk is dat Spanje goed is voor bijna de helft van de nieuwe gevallen. Maar ook zonder Spanje is er een stijging van 47 procent.

Cyprus telt, in verhouding tot de bevolking, het meeste coronagevallen. Daarna volgen Portugal, Spanje en Luxemburg.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen