Haïtiaanse president gedood in zijn eigen woning
Jovenel Moïse. Foto: AFP

De Haïtiaanse president Jovenel Moïse is woensdagochtend in zijn huis vermoord door een buitenlands commando. Dat heeft uittredend premier Claude Joseph gezegd.

Een groep ongeïdentificeerden heeft zich vannacht toegang verschaft tot de woning van de president en hem doodgeschoten, zo heeft uittredend premier Claude Joseph aangekondigd. ‘De president werd in zijn huis vermoord door buitenlanders die Engels en Spaans spraken. Ze hebben de residentie van de president van de republiek aangevallen’, zei Joseph.

De echtgenote van de president is daarbij gewond geraakt, zij werd opgenomen in het ziekenhuis. Joseph roept de bevolking op tot kalmte en zei dat de politie en het leger de orde zouden handhaven. ‘De veiligheidssituatie is onder controle’, verzekerde hij.

De 53-jarige Moïse, die uit het bedrijfsleven komt, werd in 2016 tot president verkozen en trad op 7 februari 2017 aan. Maar dat presidentschap ging niet over rozen. Hij werd door een groot deel van zijn inwoners beschuldigd van een passieve houding tegenover corruptie en bendegeweld. In februari gingen er nog duizenden betogers de straat op om te demonstreren tegen de regering van Moïse.

Daarom hebben de VN-Veiligheidsraad, de Verenigde Staten en Europa opgeroepen om vóór eind 2021 vrije en transparante parlements- en presidentsverkiezingen te houden. Moïse had maandag de benoeming aangekondigd van een nieuwe eerste minister, Ariel Henry, met als opdracht de verkiezingen te organiseren.