Sprintsensatie Richardson krijgt geen plaats in estafette en mag Tokio helemaal vergeten
Foto: AP

De Amerikaanse sprintster Sha’Carri Richardson zal definitief niet in actie komen tijdens de Olympische Spelen in Tokio.

De 21-jarige topatlete is door de Amerikaanse atletiekbond niet geselecteerd voor de estafetteploeg op de 4x100 meter. De titelkandidate moest eerder al afzien van deelname aan de olympische 100 meter door een schorsing van een maand wegens het gebruik van marihuana.

Richardson testte positief na de Amerikaanse trials eind juni in Eugene. Ze gaf aan dat ze marihuana had genomen om het verdriet om het overlijden van haar moeder te verwerken. Richardson heeft de schorsing, die met terugwerkende kracht is ingegaan vanaf 28 juni, aanvaard.

De tijd van 10.86 waarmee Richardson zich bij de Amerikaanse kwalificaties plaatste voor de 100 meter van Tokio, werd door de diskwalificatie ongeldig verklaard. Daardoor moest ze sowieso de olympische 100 meter aan zich voorbij laten gaan. Wel had ze eventueel in Tokio nog kunnen uitkomen op de 4x100 meter estafette, maar de Amerikaanse bond besloot haar daarvoor niet te selecteren.