Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries ‘vecht voor zijn leven’ na schietpartij in Amsterdam
Foto: EPA-EFE

De Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries is dinsdagavond in het centrum van Amsterdam neergeschoten. De politie heeft drie verdachten aangehouden. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsma laat weten dat De Vries in een ziekenhuis ‘vecht voor zijn leven’.

De Vries was dinsdagavond te gast in het Nederlandse televisieprogramma RTL Boulevard, dat wordt opgenomen aan de Lange Leidsedwarsstraat in het centrum van Amsterdam. Tegen half acht werd hij daar volgens de Amsterdamse politie neergeschoten. Hij is in ‘ernstig gewonde toestand overgebracht naar het ziekenhuis’. Op beelden op sociale media is te zien dat De Vries met zwaar bebloed gezicht op zijn rug op straat ligt en wordt gereanimeerd. Volgens Nederlandse media zijn er vijf schoten gelost. De politie laat weten dat De Vries ‘van dichtbij’ is neergeschoten.

Twee verdachten zijn aangehouden op de snelweg in een vluchtauto. Een derde verdachte werd opgepakt in Amsterdam-Oost. Burgemeester Femke Halsma noemt De Vries een ‘nationale held’ die zijn journalistieke werk ‘volstrekt onafhankelijk’ deed. ‘Hij is nog lang niet klaar met leven’, voegde ze daaraan toe. Ze bestempelde het incident als een ‘brute laffe misdaad’.

Premier Rutte noemde de gebeurtenis ‘schokkend en niet te bevatten’ en sprak van een ‘aanslag op de vrije journalistiek’. ‘We hopen en we bidden dat hij deze aanslag overleeft’, aldus Rutte. Justitieminister Ferd Grapperhaus was duidelijk aangeslagen en noemde De Vries een ‘moedig en kritisch man’. Hij sprak van ‘een zwarte dag voor de persvrijheid’.

Marengoproces

Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries ‘vecht voor zijn leven’ na schietpartij in Amsterdam
Peter R. de Vries in 2018. Foto: BELGAIMAGE

De Vries werd beveiligd omdat hij vertrouwenspersoon en adviseur is van de kroongetuige in een grote Nederlandse strafzaak, het Marengoproces. Het is niet precies duidelijk hoe intensief de beveiliging was. De Nederlandse politie wilde op een persconferentie dinsdagavond geen uitspraken doen over de beveiliging van De Vries, of over mogelijke beveiliging van andere betrokken bij het Marengoproces, zoals advocaten en journalisten. Derk Wiersum, advocaat van diezelfde kroongetuige, werd in 2019 voor zijn huis in Amsterdam doodgeschoten. In 2018 werd de broer van de kroongetuige geliquideerd in Amsterdam-Noord. De hoofdverdachte in het Marengoproces is Ridouan Taghi, een beruchte Nederlandse drugscrimineel. In 2019 zei De Vries dat hij op een dodenlijst van Taghi stond.

De Nederlandse drugscrimineel Willem Holleeder werd in 2017 veroordeeld voor bedreiging van De Vries, omdat hij in 2013 schreeuwend bij De Vries op zijn oprit stond. Dit incident werd opgenomen op bewakingscamera’s.

Reacties

In Nederland wordt met afschuw gereageerd. Wopke Hoekstra, de Nederlandse demissionair minister van Financiën sprak dinsdagavond tijdens een Kamerdebat van ‘verschrikkelijke berichten uit Amsterdam’ en ‘onvoorstelbaar en verschrikkelijk nieuws’. PVV-leider Geert Wilders reageerde op Twitter met ‘vreselijk!’.

Algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), Thomas Bruning, noemt de schietpartij ‘ronduit verschrikkelijk en ondenkbaar’. ‘Waar het ook vandaan komt, dit raakt onze beroepsgroep vol. Dit is hetgeen waar we al die tijd voor hebben gevreesd.’

De Vries is sinds begin jaren ‘90 actief als misdaadverslaggever en had jarenlang een eigen televisieprogramma. Hij was onder meer betrokken bij de zaak rond de verdwijning van Natalie Holloway en kreeg voor een uitzending over die zaak een Emmy Award.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig