De dood van een jongeman heeft maandagavond in verschillende Spaanse steden protestbewegingen op de been gebracht. De 24-jarige Samuel Luiz zou in elkaar zijn geslagen omdat hij homoseksueel was, en overleefde de aanval niet.

Duizenden mensen zijn maandag in een tiental Spaanse steden – waaronder Madrid, Barcelona en Valencia – op straat gekomen in navolging van de brutale moord op Samuel Luiz in A Coruña, in het noordwesten van het land. De 24-jarige zorgmedewerker werd zaterdagnacht door enkele mannen in elkaar geslagen buiten een nachtclub, en overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Hoewel de politie nog steeds op zoek is naar de daders en ze hun motief nog officieel moet vaststellen, menen de vrienden van Luiz dat het om een homofobe aanval ging. Volgens El País was de jongeman een videogesprek aan het voeren buiten een nachtclub, en dachten de mannen dat hij hen aan het filmen was. Lgbtq-organisaties wijzen erop dat enkele dagen voor de moord op Luiz ook al een homoseksueel koppel was lastiggevallen in A Coruña, en dat diezelfde nacht ook een trans vrouw werd lastiggevallen in Santiago de Compostela, ook in Galicië.

Volgens Reuters blijkt uit cijfers van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken dat in 2019 278 haatmisdaden gelinkt aan homofobie waren gerapporteerd, een stijging van 8,6 procent in vergelijking met het jaar ervoor. ‘Ik vertrouw erop dat het politieonderzoek de daders snel zal opsporen’, reageerde ook premier Pedro Sánchez via Twitter. ‘We zullen geen stap terugzetten als het gaat over rechten en vrijheden, dat zal Spanje niet toelaten. Alle steun aan zijn familie en geliefden.’

Protesten in Spanje na dodelijke aanval op homoseksuele man
Protest in Barcelona. Foto: REUTERS
Protesten in Spanje na dodelijke aanval op homoseksuele man
Protest in Madrid. Foto: EPA-EFE
Protesten in Spanje na dodelijke aanval op homoseksuele man
Protest in Orense. Foto: EPA-EFE

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig