Investeren in een gasketel levert je meer op dan je denkt
Foto: Shutterstock.com

Ben je ervan overtuigd dat als je verwarmingsketel nog prima werkt het zinloos is om de installatie te vervangen? Of vind je het niet de moeite om op je oude dag nog te investeren in duurzame energie? Onzin, want nu investeren in een nieuwe gasketel levert meer op dan je denkt. Vijf veel gehoorde excuses om niet te kiezen voor een nieuwe gasketel ontkracht.

1. Mijn verwarmingsketel werkt nog prima, dan doe je toch geen kosten?

Europa wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn waardoor iedereen zal moeten kiezen voor groene energiebronnen. Misschien geniet je nu al van je oude dag en ben je ervan overtuigd dat jij je hierover geen zorgen hoeft te maken, maar het tegendeel is waar. Wie vandaag kiest voor een zuinige, betaalbare en groene energiebron, doet er meteen profijt mee. Zelfs al heb je een verwarmingsketel die het prima doet! Of je nu zou overschakelen van mazout naar gas of een gasketel van meer dan twintig jaar oud zou vervangen door een nieuwe gascondensatieketel, beide investeringen zijn snel terugverdiend én je doet er de volgende jaren ook nog eens je voordeel mee met een lagere energiefactuur.

Overschakelen van mazout naar gas kan makkelijk: de bestaande leidingen en radiatoren kunnen verder gebruikt worden, de onderhoudskosten van een nieuwe gasketel zijn veel lager dan die van een mazoutketel, gas is zuiniger in verbruik dan mazout én bovendien is de aankoop van gas veel voordeliger dan mazout.

Ook wie al verwarmt met een gasketel van meer dan twintig jaar oud doet er goed aan om te investeren in een nieuwe gascondensatieketel. Oude gasketels verwarmen namelijk veel minder efficiënt en stoten meer CO2 uit dan de huidige gascondensatieketels. Een nieuwe, zuinige ketel is dus goed voor je portemonnee én het milieu. Mooi meegenomen is ook dat je vandaag een premie van minstens 500 euro kan ontvangen van gas.be voor de aankoop van een nieuwe gascondensatieketel.

2. Ik zie het niet zitten om (grote) verbouwingswerken in mijn huis te doen?

Of je nu overschakelt van mazout naar gas of een gasketel laat vervangen door een nieuw exemplaar, grote verbouwingswerken komen er niet aan te pas. Zowel de leidingen als de radiatoren kunnen behouden blijven. Een ervaren installateur klaart doorgaans de klus in minder dan een dag tijd.

Bovendien is wie nu kiest voor een nieuwe gascondensatieketel ook al klaar voor de energietransitie van morgen. Gas wordt steeds groener. Weldra zal groen gas geproduceerd uit dierlijk mest of organisch afval in het bestaande gasnetwerk geïnjecteerd worden. Die overstap kan je dan moeiteloos maken, want aanpassingen of kap- en breekwerken zijn helemaal niet nodig om morgen met groen gas te kunnen verwarmen.

3. Een nieuwe verwarmingsinstallatie kost te veel geld?

Zowel lokale overheden, als distributienetwerkbeheerders als gas.be geven premies om oude verwarmingsinstallaties te vervangen. Wie bijvoorbeeld een gasketel van meer dan twintig jaar oud laat vervangen door een nieuwe, zuinige gascondensatieketel, gaswarmtepomp of hybride ketel op gas kan de vervangpremie van minstens 500 euro van gas.be aanvragen. Vervang je je bijvoorbeeld je warmwatertoestel op gas, dan kun je 200 euro extra premie ontvangen. Wie zijn individuele ruimteverwarming op gas vernieuwt, kan hiervoor 150 euro per toestel (voor maximum 3 toestellen) ontvangen. Heel wat financiële extra’s dus die een positief duwtje in de rug geven.

4. Overschakelen naar gas doet de energiefactuur stijgen?

Gas is een zuinige en betaalbare energiebron. Zowel in vergelijking met mazout als elektriciteit is de aankoop van gas goedkoper. Bovendien is de aankoop van een gascondensatieketel en het onderhoud ervan ook veel voordeliger dan andere verwarmingsinstallaties. Overschakelen naar gas zal dus niet alleen voor een lagere energiefactuur zorgen, maar ook kostenbesparend zijn op andere huishoudfacturen. Gas combineren met hernieuwbare energie, zal je energiefactuur nog meer doen dalen. Een win-win dus die maakt dat de investering die je vandaag moet doen om over te schakelen naar gas snel terugverdiend is én je gauw ook extra budget oplevert.

Nog meer voordelen ontdekken van gas doe je hier »

Gas is bron van positieve energie.
Lees hier meer over de voordelen van verwarmen met gas.