Franse champagneboeren beledigd door nieuwe Russische wet
Moët-Hennesy zal zijn etiketten aanpassen voor de Russische markt. Foto: REUTERS

Een nieuwe Russische wet zet kwaad bloed in Frankrijk. Die stelt dat alleen Russische champagnemakers hun product ‘shampanskoye’ mogen noemen. Andere buitenlandse producenten moeten het hebben over een ‘mousserende wijn’.

De Russische president Vladimir Poetin zette vrijdag zijn handtekening onder een wet die stelt dat alle buitenlandse producenten van champagne, inclusief die uit bakermat Frankrijk, op de achterkant van de fles moeten vermelden dat het om een ‘mousserende wijn’ gaat. Alleen de Russische producenten mogen het nog over ‘shampanskoye’ hebben.

Vanwaar die beschermreflex komt, is niet duidelijk. Maar de degradatie van hun champagnes zet kwaad bloed in Frankrijk. De sector roept zijn champagnemakers op om alle export van Franse champagnes naar Rusland te pauzeren en benadrukt fors dat de naam champagne verwijst naar de Franse streek waar de luxedrank vandaan komt. De naam is daarom ook wettelijk beschermd in 121 landen, maar Rusland hoort daar niet bij.

‘Het Champagnecomité betreurt dat deze wetgeving niet verzekert dat Russische consumenten duidelijke en transparante informatie krijgen over de oorsprong en karakteristieken van hun wijn’, zeggen covoorzitters Maxime Toubart en Jean-Marie Barillere in een mededeling.

De Franse minister van Buitenlandse Handel Franck Riester benadrukt dat hij de implicatie van de nieuwe Russische wet van dichtbij opvolgt, en in nauw contact stond met de wijnindustrie. ‘We zullen onze producenten en Franse uitmuntendheid eindeloos ondersteunen, leve de Franse champagne’, tweette hij. Ook zijn collega-minister van Landbouw Julien Denormandie verdedigt de Franse champagnes en stelde dinsdag op Sud Radio dat de naam alleen gebruikt zou mogen worden voor dranken van de gelijknamige streek, ook al proberen andere landen dat over te nemen.

Moët Hennesy - producent van Moët & Chandon, Veuve Clicquot en Dom Pérignon, en onderdeel van het Franse luxeconcern LVMH - zal de Russische wetgeving volgen en voortaan ‘mousserende wijn’ toevoegen op het etiket aan de achterkant van hun flessen, klonk het zondag al. ‘Onze champagnehuizen hebben altijd de wetgeving gerespecteerd op de markten waar we actief zijn, en dus zullen we onze leveringen zo snel mogelijk hernemen wanneer de nodige aanpassingen doorgevoerd zijn’, aldus een korte reactie op het nieuws.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig