5 misverstanden over duurzaam verwarmen
Foto: Shutterstock.com

Tegen 2050 wil Europa klimaatneutraal zijn. Allemaal zullen we moeten kiezen voor groene alternatieven om onze huizen te verwarmen. Helaas maakt tegenstrijdige informatie over duurzaam verwarmen het soms moeilijk om vandaag al de juiste keuzes te maken om futureproof je huis te verwarmen. Tijd dus om misverstanden over duurzaam verwarmen met gas uit te klaren.

Gas is geen duurzame energiebron?

Gas is een zuinige en betrouwbare energiebron waarmee we betaalbaar kunnen verwarmen. Van alle fossiele brandstoffen is gas vandaag de dag de brandstof die de meeste energie levert voor de minste CO2-uitstoot en bijna geen fijnstof uitstoot. Bovendien wordt gas zelf ook steeds groener. Groen gas geproduceerd uit mestoverschotten en organisch afval is volop in ontwikkeling en wordt vandaag al op enkele plaatsen in het bestaande gasnetwerk geïnjecteerd. Moderne gascondensatieketels, gasleidingen in huis en bestaande verwarmingstoestellen hoeven hiervoor helemaal niet aangepast te worden. Met gas en groen gas ben je dus zeker dat je je huis vandaag, morgen en in de toekomst duurzaam zal verwarmen. Nu overschakelen op gas is dus wel een slimme investering in de toekomst.

Verwarmen met elektriciteit in plaats van gas is duurzamer?

De energiemarkt is volop in transitie: dat is niet alleen zo voor elektriciteit, maar ook voor andere energiebronnen zoals gas. Wie vandaag al een duurzame, zuinige en betaalbare energiebron wil om zijn woning te verwarmen, kiest voor gas. Qua verbruik is gas goedkoper dan elektriciteit. Daarnaast kan gas perfect gecombineerd worden met hernieuwbare energie én wordt gas zelf ook steeds groener.

Met hernieuwbare energie heb je geen gas nodig om te verwarmen?

Hernieuwbare energie zoals zonne- en windenergie is helaas niet altijd voorradig. Bovendien is het in bestaande woningen vaak te omslachtig en te duur om over te schakelen naar hernieuwbare energie. Een betaalbare en duurzame keuze is dan bijvoorbeeld een hybride combinatie. Een hybride combinatie van gascondensatieketel met een elektrische warmtepomp is zowel in bestaande als nieuwe woningen namelijk makkelijk te installeren en goedkoper dan een volledige warmtepomp. Een warmtepomp is duurzaam omdat het de warmte uit de omgeving haalt en alleen bij te koude temperaturen overschakelt naar gas. Zo worden de pluspunten van beide technologieën in één installatie gecombineerd – net zoals dat bij hybride wagens het geval is – en blijf je toch zeker van je comfort zonder grote aanpassingen te moeten doen in de bestaande woning.

Duurzaam verwarmen is duur?

Zowel gas als groen gas zijn nu en in de toekomst zuinige energiebronnen die helpen om de klimaatdoelstellingen te behalen. Bovendien is overschakelen van mazout naar gas of het vervangen van oude gastoestellen vandaag financieel interessant dankzij de verschillende premies. Zo kun je bijvoorbeeld van gas.be een premie van minstens 500 euro ontvangen bij de vervanging van een gasketel van meer dan twintig jaar oud. Ook de lokale overheden en distributienetbeheerders geven premies om woningen duurzamer te verwarmen. Bovendien is de investering om over te schakelen naar gas of het vervangen van oude gastoestellen snel terugverdiend omdat het zuiniger is in verbruik en goedkoper in onderhoud. Bovendien stoot je op die manier minder CO2 uit. Op jaarbasis bespaar je zo alleen al makkelijk 440 tot 700 euro.

Overschakelen naar (groen) gas is niet mogelijk in bestaande woningen?

Het aanpassen van een verwarmingsinstallatie van mazout naar gas kan eenvoudig. De leidingen en radiatoren van je oude mazoutinstallatie kun je gewoon blijven gebruiken, zonder dat er breekwerken moeten uitgevoerd worden. Wel kan het nodig zijn om een speciale buis in de schoorsteen te voorzien om de verbrandingsgassen af te voeren. Het enige dat je eigenlijk hoeft te doen, is je woning laten aansluiten op het aardgasnet. Ook de overstap van gas naar groen gas in de toekomst vergt geen aanpassingen of extra investeringen: je hoeft er geen andere gasinstallatie voor aan te schaffen of andere leidingen in je woning voor aan te leggen.

Benieuwd naar welke voordelen gas of de overschakeling naar gas jou kunnen opleveren? Dat ontdek je hier.

Lees hier waarom Mark voor gas koos om energiebesparend én duurzaam te renoveren.

Gas is bron van positieve energie.
Lees hier meer over de voordelen van verwarmen met gas.