Zo verwarm je duurzaam met gas
Foto: Shutterstock.com

Iedereen zal in de toekomst duurzaam moeten verwarmen als we de Europese klimaatambities willen halen. Een zwart-wit verhaal is het echter niet. Een mix van oplossingen is dan ook nodig zodat we allemaal op een duurzame en energiezuinige manier ons huis kunnen verwarmen.

Wat is duurzaam verwarmen?

Een duurzame verwarming is een verwarming zonder CO2-uitstoot, maar dat is vandaag de dag haast onmogelijk. De energiesector is volop in transitie om het voor iedereen in de toekomst mogelijk te maken duurzaam te verwarmen. Wel, kun je vandaag al groene en zuinige keuzes maken bij het bouwen of verbouwen van je woning om morgen duurzaam te kunnen verwarmen.

Duurzaam verwarmen, hoe begin je daaraan?

De basis om duurzaam te kunnen verwarmen, is een zeer goede isolatie. Een woning die goed geïsoleerd is, beperkt het energieverbruik en dus ook de CO2-uitstoot. Sinds 2021 liggen de isolatie-vereisten voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen vast waardoor elke nieuwbouwwoning bijna energieneutraal zal zijn. Woningen van na 2000 hebben vaak al een goede isolatie, maar bij oude woningen kan het zijn dat deze maar gedeeltelijk of niet geïsoleerd zijn. Investeer dus eerst in een zeer goede isolatie van de gevel, het dak en de vloer. Vergeet ook de ramen niet: hoogrendements glas en isolerende kozijnen dragen bij tot het duurzaam verwarmen van je huis.

Wat is een duurzame verwarmingsinstallatie?

In een ideale wereld is een verwarmingsinstallatie die werkt met hernieuwbare energie de duurzaamste keuze, maar zonne- en windenergie zijn natuurlijk niet altijd voorradig. De beste optie vandaag om duurzaam te verwarmen is dan ook een combinatie van hernieuwbare energie en een zuinige, betrouwbare energiebron als gas. Zo’n hybride verwarmingsinstallatie, bijvoorbeeld een gascondensatieketel gecombineerd met een elektrische warmtepomp, werkt hetzelfde als een hybride wagen: als het kan gebruikt de warmtepomp de omgevingswarmte, op koude dagen springt de gascondensatieketel bij.

Hoe duurzaam verwarmen met een beperkt budget?

De keuze van energiebron voor je verwarming heeft een grote impact op je budget. Gemiddeld bestaat 46% van de energiefactuur uit kosten voor de verwarming. Maar ook de installatie en de onderhoudskosten van de gekozen verwarmingsinstallatie kunnen erg doorwegen. Gas is momenteel de meest betaalbare, zuinige en gebruiksvriendelijke energiebron die de minste CO2 en zo goed als geen fijnstof uitstoot. Een nieuwe gascondensatieketel kun je vanaf 2.600 euro aankopen. Voor een hybride verwarmingsinstallatie waarbij een gascondenstieketel gecombineerd wordt met een warmtepomp betaal je meer in aankoop, maar het voordeel is wel dat je nog meer bespaart op de energiefactuur omdat de gasketel alleen in werking treedt als de warmtepomp niet aan de warmtevraag kan voldoen.

Hoe in de toekomst duurzaam verwarmen met gas?

Wie vandaag kiest voor gas, kan ook in de toekomst zorgeloos en duurzaam blijven verwarmen want gas zelf wordt natuurlijk ook steeds groener. Een gascondensatieketel die vandaag geïnstalleerd wordt, kan zonder problemen of extra kosten morgen overschakelen naar groen gas of groene waterstof. Groen gas op basis van organisch afval of dierlijke mest is volop in ontwikkeling en zal weldra door de bestaande pijpleidingen getransporteerd worden. Met een gascondentatieketel van vandaag ben je dus alvast klaar voor een duurzame toekomst.

Ontdek hier hoe gas helpt je huis duurzaam te verwarmen en de klimaatdoelstellingen te halen »

Gas is bron van positieve energie.
Lees hier meer over de voordelen van verwarmen met gas.