Wit-Russische opposant Viktor Babariko veroordeeld tot veertien jaar cel
Foto: AFP

Viktor Babariko, de voormalige kandidaat bij de Wit-Russische presidentsverkiezingen en een van de belangrijkste opposanten van president Aleksandr Loekasjenko, is dinsdag veroordeeld tot veertien jaar cel voor corruptie. Dat melden zijn aanhangers.

‘Babariko is veroordeeld tot 14 jaar in een maximaal beveiligde gevangenis’, klinkt het op het Twitteraccount van de 57-jarige opposant. Hij moet verder een boete van ongeveer 45.000 euro betalen en mag ook niet langer leidinggevende functies uitoefenen, meldt een onafhankelijke journalist die bij de hoorzitting aanwezig was.

Babariko, een ex-bankier, wou het in de zomer van 2020 bij de presidentsverkiezingen opnemen tegen Loekasjenko, maar nog voor de verkiezingsstrijd echt losbrak, vloog hij achter de tralies. Mensenrechtenactivisten bestempelen hem als een politieke gevangene.

• De nv Loekasjenko controleert Wit-Rusland volledig

De Wit-Russische geheime dienst beschuldigde Babariko van omkoping en witwassen. Daaraan zou hij zich schuldig gemaakt hebben als hoofd van de bank Belgazprombank, onderdeel van het Russische energieconcern Gazprom. Hij werd veroordeeld voor het ontvangen van grote bedragen aan steekpenningen en het witwassen van geld, meldt de ngo Viasna.

• EU poogt regime Loekasjenko financieel droog te leggen

Babariko werd veroordeeld door het Hooggerechtshof. Daardoor kan hij niet meer in beroep gaan. De autoriteiten vervolgen zeven andere verdachten voor vergelijkbare strafbare feiten. Die zouden allen schuld bekend hebben en bewijs tegen Babariko geleverd, klinkt het. Ze riskeren 3 tot 6,5 jaar cel.

In aanloop naar de presidentsverkiezingen vorig jaar werden meerdere tegenstanders van Loekasjenko gearresteerd, of ze ontvluchtten het land.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig