In ons land zijn dit jaar voor het eerst twee kraanvogels geboren. Dat gebeurde op 30 april in de Vallei van de Zwarte Beek in Limburg. De precieze nestlocatie van de kraanvogels wordt geheimgehouden. Een speciaal opgerichte kraanvogelwacht zal erop toezien dat de dieren niet gestoord worden.

Twee keer per jaar trekken de kraanvogels trompetterend in grote groepen over het oosten van ons land naar hun zomer- of winterverblijf. De afgelopen drie jaar streek er telkens een koppel neer in de Vallei van de Zwarte Beek. Vorig jaar maakten ze er voor het eerst een nest, maar kwam het niet tot een broedgeval. Op 30 april dit jaar kwamen er wel twee kleine kraanvogels uit hun ei.

‘Na de wolf mogen we nu weer een topsoort toevoegen aan het lijstje’, zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA). ‘Ik heb ook de eer gekregen om de twee kleintjes een naam te geven. Ik kies voor Gru en Dru, naar de tweelingbroers uit de animatiefilm Verschrikkelijke ikke.’

Natuurherstel

De voorbije jaren heeft Natuurpunt met de steun van de Vlaamse overheid ingezet op natuurherstel in het valleigebied. Een koppel kraanvogels dat er nu succesvol broedt, is de bekroning van al het werk.

‘Het is geen toeval dat de kraanvogels de Vallei van de Zwarte Beek uitkiezen, al zijn we toch nog blij verrast’, zegt Noah Janssen, directeur van Natuurbeheer. ‘We hebben hier de voorbije 50 jaar heel hard gewerkt om de natuur te vernatten en de vegetatie, zoals venen en moeras, te herstellen.’

De kleine kraanvogels zullen rond half juli hun eerste vliegpogingen doen. Tot eind oktober zal het kraanvogelgezin in ons land blijven. Daarna vliegen ze waarschijnlijk naar het zuiden om te overwinteren. Kraanvogels zijn nestplaatstrouw, dus de kans is groot dat er in de toekomst nog kleine kraanvogels hier geboren zullen worden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig