Rode Duivels blijven leider op wereldranglijst door nieuwe berekening
Foto: BELGA

De Belgische nationale ploeg profiteert van een nieuwe berekening voor de wereldranglijst van de Fifa. De Duivels blijven zo, ook na hun uitschakeling op het EK, nummer een van de wereld.

De Belgen werden in de kwartfinales van het EK al uitgeschakeld door Italië. Grote landentoernooien zijn normaal gezien de plek bij uitstek voor grote verschuivingen op de ranking. Het is dus enigszins verrassend dat België ook na het EK nummer een van de wereld blijft.

De Rode Duivels profiteren zo van de nieuwe berekening van de Fifa, die niet alleen de resultaten, maar ook de sterkte van de tegenstanders laat meetellen. Daardoor krijgen landen meer punten als ze sterke ploegen kloppen, terwijl een nederlaag tegen een hoog gerangschikte tegenstander minder punten kost.

Eerste achtervolger stelt teleur

Dat is in het voordeel van de Belgen. Ze troffen op het EK drie landen die voor de start van het toernooi in de top tien van de wereld stonden. De zeges tegen Portugal en Denemarken leverden dan ook flink wat punten op, terwijl de nederlaag tegen Italië niet tot een zware puntenaftrek leidde.

Amper één match kon eerste achtervolger Frankrijk winnen, waardoor Les Bleus amper punten pakten voor de wereldranglijst. Toplanden die het wel goed doen op het EK, zoals Italië, Engeland en Spanje, hadden voor de start van het toernooi dan weer te veel achterstand om die in de resterende wedstrijden nog te kunnen goedmaken.

Brazilië op komst

De Brazilianen, die zich geplaatst hebben voor de halve finales van de Copa América, hebben virtueel de tweede plek van Frankrijk overgenomen en kunnen nog heel dicht komen. De Belgen nog van de eerste plaats stoten, zou de Brazilianen normaal gezien echter net niet meer lukken. Zelfs niet als ze de Copa América, die ze dit jaar zelf organiseren, nog winnen.

De ranglijst van de Fifa draait niet alleen om prestige, ze wordt ook gebruikt om te bepalen wie reekshoofd is op het WK. De loting voor de komende wereldbeker in Qatar staat gepland in april 2022. De volgende rangschikking wordt pas officieel bekendgemaakt op 12 augustus. Drie weken later staan de Rode Duivels voor het eerst weer samen op het veld in een WK-kwalificatiematch tegen Estland.