Nog geen Belgische slachtoffers gemeld na grootschalige cyberaanval
Foto: REUTERS

Het Centrum voor Cybersecurity heeft nog geen meldingen gekregen van Belgische bedrijven die slachtoffer zijn geworden van de grootschalige internationale cyberaanval met ransomware. Het CCB dringt er bij alle gebruikers van de ICT-beheersoftware van leverancier Kaseya VSA wel op aan om die zo snel mogelijk los te koppelen.

De hackersgroep REvil maakte gebruik van een kwetsbaarheid bij de Amerikaanse IT-dienstverlener Kaseya om diens klanten aan te vallen met een programma dat gegevens versleutelt en losgeld eist. Concreet gaat het om een aanval op software die wereldwijd door allerhande organisaties wordt gebruikt voor ICT-beheer. Sinds vrijdag werden al honderden bedrijven over de hele wereld getroffen.

Het CCB waarschuwde afgelopen weekend al voor de grootschalige aanval met gijzelsoftware. Het riep alle bedrijven die gebruik maken van de ICT-beheersoftware van Kaseya op om dat systeem onmiddellijk uit te schakelen. Voorlopig zijn er nog geen meldingen van Belgische slachtoffers bij het CCB. De Antwerpse ICT-dienstverlener ITxx werd dit weekend wel getroffen door een ransomware-aanval, maar dat bedrijf maakt geen gebruik van de Kaseya VSA-software.

REvil heeft intussen 70 miljoen dollar losgeld gevraagd voor een universele decoderingssleutel. De aan Rusland gelinkte hackersgroep zat eerder ook al achter de cyberaanval op vleesverwerkingsbedrijf JBS, waarvoor zowat elf miljoen dollar losgeld geëist werd.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig