Gevangenisstraf oud-president Zuid-Afrika opgeschort
Jacob Zuma in de rechtszaal in mei. Foto: EPA-EFE

De voormalige Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma hoeft zijn celstraf voorlopig nog niet uit te zitten. Het Grondwettelijk Hof veroordeelde Zuma afgelopen dinsdag tot 15 maanden gevangenisstraf wegens minachting van de rechtsstaat, omdat hij weigerde mee te werken aan een onderzoek naar vermeende corruptie.

De oud-president had zich uiterlijk zondag hebben moeten melden bij de gevangenis, maar krijgt van het hof de tijd om zijn bezwaren tegen het vonnis aan het hof voor te leggen. Het hof buigt zich op 12 juli opnieuw over de zaak, tot die tijd blijft Zuma op vrije voeten, berichten Zuid-Afrikaanse media zaterdag.

Zijn advocaten zouden de rechtbank hebben gevraagd 79-jarige ex-president niet naar de gevangenis te sturen, omdat zijn gezondheid te zwak zou zijn en ze vrezen dat hij achter slot en grendel besmet raakt met het coronavirus. Ook vind de verdediging van Zuma de geëiste straf veel te hoog.

Corruptieschandalen

Zuma was tot 2018 de hoogste leider van Zuid-Afrika, toen moest hij na verschillende corruptieschandalen aftreden. Hij zette een anticorruptiecommissie op, maar kwam daar vervolgens zelf slechts één keer opdagen, waarna hij de voorzitter ervan beschuldigde bevooroordeeld te zijn.

De oud-president wordt ervan beschuldigd corrupt te zijn geweest in de negen jaar dat hij president was. Hij zou onder meer lucratieve deals hebben gesloten met bevriende zakenmensen, die hij ook ministers liet uitkiezen. Zuma ontkent de beschuldigen en claimt dat hij niets verkeerds heeft gedaan.