Brazilianen komen op straat tegen Bolsonaro die verwikkeld is in corruptieschandaal
Foto: AFP

Duizenden Brazilianen hebben zaterdag in heel het land actiegevoerd tegen president Jair Bolsonaro. Het Braziliaanse Hooggerechtshof is een officieel onderzoek gestart naar de president. Het geduld van heel wat Brazilianen met hun leider raakt stilaan op.

Voor de derde keer sinds eind mei trekken Brazilianen de straat op om te protesteren tegen president Jair Bolsonaro. Zaterdag waren er manifestaties in onder meer Rio de Janeiro, Belem, Recife en Maceio. De betogers zeulen spandoeken mee met boodschappen al ‘Bolsonaro genocidair’, ‘afzetting onmiddellijk’ of ‘ja aan vaccins’. De roep tot het afzetten van de president klinkt steeds luider en de opkomst bij de betogingen wordt steeds talrijker.

Het onderzoek dat het Hooggerechtshof opende naar gesjoemel met vaccincontracten was zaterdag de druppel. De Braziliaanse procureur-generaal opende een dag eerder al een onderzoek naar deze beschuldigingen tegen Bolsonaro nadat een Congreslid daartoe had opgeroepen. De autoriteiten krijgen van het hof negentig dagen om bewijsmateriaal te verzamelen. Volgens de aanklacht zou Bolsonaro op de hoogte zijn van gesjoemel bij een bestelling van 20 miljoen dosissen van een coronavaccin.

Het contract van in totaal 320 miljoen dollar of bijna 270 miljoen euro werd onderhandeld via een lokaal Braziliaans bedrijf. Een ambtenaar van het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid trok aan de alarmbel nadat hij naar eigen zeggen ‘onder grote druk’ stond het contract te ondertekenen waarin de prijs per dosis veel hoger lag dan gemiddeld.

Bovendien zou het contract erg snel ondertekend zijn, nog voor het vaccin officieel was goedgekeurd door Brazilië. De intussen ex-ambtenaar zegt Bolsonaro daarvan op de hoogte te hebben gebracht en ook diens broer, een lid van het Braziliaanse Congres, heeft de president gewaarschuwd, zei hij eerder deze week.

Populariteit in vrije val

Bolsonaro zelf ontkent dat hij op de hoogte was van mogelijke onregelmatigheden in het contract, maar de hele kwestie wordt intussen wel van nabij onderzocht in een parlementaire onderzoekscommissie naar Bolsonaro‘s coronabeleid. De populariteit van de president, die zich stilaan moet opmaken voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar, is in vrije val sinds het aantal coronadoden in Brazilië boven het half miljoen is gestegen. Of het tot een afzettingsprocedure komt is echter erg onzeker. Het is de voorzitter van de Braziliaanse Kamer van Volksvertegenwoordigers die dat moet beslissen, en die staan bekend als trouwe bondgenoot van de president.

Het contract met Bharat Biotech is intussen opgeschort. De producent zelf stelt dat de Braziliaanse overheid een normale prijs heeft betaald voor het vaccin en benadrukt dat er geen dosissen geleverd zijn voor het middel goedgekeurd werd op de Braziliaanse markt.