Aantal coronabesmettingen neemt toe, maar vormt geen reden tot paniek

Na een wekenlange daling gaat de curve van het aantal besmettingen met het coronavirus opnieuw opwaarts, met vijf procent. Dat kan je niet los zien van de stijging van het aantal afgenomen tests, met 23 procent, grotendeels te wijten aan vertrekkende reizigers. De positiviteitsratio bleef constant, ziekenhuisopnames en overlijdens blijven dalen.

Tussen 23 juni en 29 juni waren er dagelijks gemiddeld 378 besmettingen, een stijging met 5 procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen. Dat blijkt zaterdagochtend uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

Er werden in die periode ongeveer 47.100 tests per dag afgenomen, wat eveneens een stijging (23 procent) betekende in vergelijking met de week ervoor. De positiviteitsratio, die weergeeft hoeveel tests een positief resultaat opleverden, bleef stabiel op 1,0 procent. De R-waarde bedroeg 0,71.

Het aantal besmettingen stijgt in de meeste provincies, maar in Henegouwen (-23 procent), Namen (-18 procent) en Limburg (-14 procent) dalen ze nog. En ook in de Duitstalige Gemeenschap daalt het aantal besmettingen nog (-33 procent). De sterkste stijging is er in Luxemburg (+24 procent) en Vlaams-Brabant (+24 procent).

Het aantal ziekenhuisopnames blijft wel aanzienlijk dalen. Tussen 26 juni en 2 juli werden dagelijks 15,9 mensen opgenomen in het hospitaal, een daling met 40 procent in vergelijking met de week ervoor. Er liggen nog 271 patiënten in het ziekenhuis, onder wie 123 op intensieve zorg. Nog 6 procent van de erkende bedden op intensieve zorg wordt bezet door bevestigde covid-19-patiënten.

Ook het aantal overlijdens na een coronabesmetting vertoont nog steeds een dalende lijn. Tussen 23 en 29 juni stierven gemiddeld 3,9 mensen per dag, een vermindering met 31 procent in vergelijking met de voorgaande periode van zeven dagen.

Meer dan 7,3 miljoen Belgen hebben intussen minstens één inenting met een vaccin tegen covid-19 gekregen. Dat komt neer op 78 procent van de volwassen bevolking en 63 procent van de totale bevolking. 4 miljoen volwassenen zijn volledig gevaccineerd, goed voor 44 en 35 procent, respectievelijk van de volwassen en totale bevolking.