Libische kustwacht beschiet boot met migranten
Archiefbeeld Foto: BELGAIMAGE

Op beelden op sociale media is te zien hoe een felblauw bootje met migranten aan boord wordt beschoten door de Libische kustwacht.

Aan boord van de boot zouden een 40-tal migranten hebben gezeten, onder wie vijftien minderjarigen en vijf vrouwen, waarvan een zwanger is, meldt hulporganisatie SOS Mediterranee op Twitter.

Maar het zijn de beelden die hulporganisatie Sea Watch verspreidt op sociale media die choqueren. Vanuit hun Seabird-vliegtuig filmden ze de kleine felblauwe boot die achterna wordt gezeten door een groter schip, dat de opvarenden probeert de pas af te snijden en ook schiet naar de boot met migranten. Sea Watch zegt dat het om een boot van de Libische kustwacht gaat.

De opvarenden kwamen er uiteindelijk met de schrik vanaf, en werden opgepikt door de bemanning van het humanitaire schip Ocean Viking tijdens twee reddingsacties in Maltese wateren.

Volgens een artikel op de nieuwswebsite The Libya Observer veroordeelt de Libische kustwacht de daad en wil ze gerechtelijke stappen nemen tegen de patrouille. De hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid, Josep Borell, zegt dat de EU op de hoogte is van de beelden en het incident zal onderzoeken, dat meldt persagentschap Belga.

Hulporganisaties zoals Sea Watch en SOS Mediterranee hekelen de praktijken, en stellen dat dit een meer voorkomende praktijk is. Ze vragen Europa hun houding tegenover Libië aan te passen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in