Mohoric wint spektakelrit met veel Belgen in de aanval
Foto: afp

Matej Mohoric won in Le Creusot niet alleen de langste etappe van deze Tour, maar tegelijk ook de waanzinnigste Tourrit van deze eeuw.

Het nieuws van de dag is dat Mathieu van der Poel leider blijft, ook al moest hij daarvoor een aanval van Wout van Aert pareren. Ten opzichte van Tadej Pogacar heeft de Nederlander nu veel meer voorsprong. In de strijd om het geel van Parijs is Primoz Roglic de verliezer van de dag. Terwijl Carapaz dan weer bewees dat hij nog niet uitgeteld is in deze Tour. Integendeel.

Hoe kwam de zege tot stand?

Met een aanval die begon op een kleine 90 kilometer van de streep. Alsof de Tour een juniorenkoers is. De Tour is trouwens bijlange niet gedaan. Tadej Pogacar leek deze editie woensdag in de tijdrit van Laval compleet dood te trappen, maar aan het einde van de eerste Tourweek weet hij nu ook wat het is om de verantwoordelijkheid te hebben over de Tour. Oké, Van der Poel is met Tokio in het achterhoofd geen bedreiging voor hem, maar zijn team werd waanzinnig op de proef gesteld.

Voor zij die het nog niet in de gaten hadden: met Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Julian Alaphilippe is het wielrennen veranderd. Niet rekenen, maar beuken tot de tegenstand breekt, is hun devies. Ze reden zo hard dat ze sneller dan het snelste schema in Le Grand Bleu belandden. De laatste geletruidrager die zelf het zaakje in de fik stak, was Greg Van Avermaet drie jaar geleden in de etappe naar Le Grand-Bornand, waar hij ook zijn geel behield.

En zeggen dat de langste rit van een Tour meestal één lange geeuwpartij is, maar dat was zonder kanjers als Mathieu van der Poel en Wout van Aert gerekend. De eerste drie uur werd er gemiddeld 48,8 km per uur gereden.

Wie reed zich nog in de kijker?

Jasper Stuyven die de pech had dat hij in de finale op een ontketende Mohoric botste die net iets beter klimt. Het werd een tweede plaats voor een van de smaakmakers van deze etappe.

Greg Van Avermaet had donderdagmiddag gelijk: de helft van het peloton probeerde in de ontsnapping van de dag te gaan. We kregen een waanzinnig snelle start waarin de leiders 51,6 km aflegden. Na 40 km ontstond eindelijk een grote groep van 29 renners, waaronder geletruidrager Mathieu van der Poel en Belgisch kampioen Wout van Aert. Met Xandro Meurisse, Jasper Stuyven, Jan Bakelants, Victor Campenaerts, Philippe Gilbert en Brent Van Moer zaten er zeven landgenoten in deze historische vlucht.

Mark Cavendish bewees opnieuw dat hij op zijn 36ste bij de les is. Hij zat erbij, pakte de 20 punten van de tussenspurt mee en liet zich op dik vijftig kilometer van het einde afzakken. Opdracht volbracht voor de man die zowel in Fougères als donderdag in Châtearoux won.

Matej Mohoric is de nieuwe bergkoning nadat Ide Schelling de voorbije zes dagen de bolletjestrui heeft gedragen. De Sloveen van Bahrain-Victorious schudde Jasper Stuyven één kilometer van de top van Le Signal d’Uchon van zich af op het steilste gedeelte van deze eerste klim van tweede categorie die zijn entree vierde in de Tour. Hij kreeg ook de prijs van de strijdlust.

Wat deden de favorieten?

Tadej Pogacar zal de langste etappe in 21 jaar nooit meer vergeten. De Tourwinnaar van 2020 ondervond een eerste keer in de Tour wat het is om het gewicht van de grootste ronde van de wereld te dragen. Zijn bijeen gekochte ploeg werd de zevende dag gewikt en gewogen. UAE Team Emirates kreeg de volle verantwoordelijkheid vanaf de start. Ineos-Grenadiers en Jumbo-Visma staken geen vinger uit. Dat gaat zo als je zoals de Sloveen woensdag in Laval in een chrono van nog geen dertig kilometer de Tour dreigt morsdood te trappen. Het werd een beestig zware werkdag voor Marc Hirschi, Rui Costa en Davide Formolo. Pas op vijftig kilometer van het einde kwam Team TotalEnergies met drie man een handje toesteken op het ogenblik dat de kopgroep explodeerde.

Toch is Primoz Roglic de verliezer van de dag. Op Le Signal d’Uchon moest hij uit de wielen als gevolg van zijn val van maandag richting Pontivy. Geen goed nieuws in het vooruitzicht van de Alpenetappes. Dan was er Jonas Vingegaard die in de aanloop naar de Côte de la Croix de Libération met zijn achterwiel bergop tegen het achterwiel van een Movistar-renner tikte. De Deense debutant van Jumbo-Visma stond vrijdagmiddag achtste in de stand. Richard Carapaz testte dan weer de tegenstand op die col van tweede categorie. Nairo Quintana kwam het laatste koersuur in de problemen in het peloton. De Colombiaan mikte maar op etappes, maar toch, dit was slechts een finale à la Luik-Bastenaken-Luik.

Verder nog iets dat u moet weten?

De Belgen toonden zich enkele uren vóór België-Italië in München heel uitgebreid. Brent Van Moer ging na de door Matej Mohoric gewonnen sprint voor de twee punten na de Côte de Château-Chinon door met de Sloveen, ook al waren we nog op een kleine negentig km van de streep. De Waaslander is na de Dauphiné en de etappe van dinsdag naar Fougères ondertussen bij iedere WorldTour-renner bekend. Het laatste koersuur hadden we zelfs met Jasper Stuyven, Brent Van Moer en Victor Campenaerts drie Belgen plus Mohoric, maar de Côte de la Croix de la Libération werd het Waterloo voor de werelduurrecordhouder.

Slechts vier teams misten de coup: Israel Start-Up Nation en de Franse ploegen Arkéa-Samsic, Groupama-FDJ en Team TotalEnergies. Neem van ons aan dat Marc Madiot vrijdagavond zijn stem zal verheffen na een eerste Tourweek waarin zijn ploeg er niet aan te pas kwam, de tweede plaats in de tijdrit van Laval van Stefan Küng niet te na gesproken.

Het was ook zielig om zien hoe Chris Froome op een colletje van vierde categorie (Côte de Glux-en-Glenne) het peloton niet meer kon volgen. De kans dat de viervoudige Tourwinnaar deze Tour kan uitrijden, verkleint met de dag.