Voetbalbond verplicht Noa Lang tot bezoek aan Kazerne Dossin na respectloos gedrag bij titelviering
Foto: afp

Club Brugge-speler Noa Lang moet een educatief en gegidst bezoek brengen aan Kazerne Dossin in Mechelen, een museum over de Holocaust en mensenrechten. Dat heeft de KBVB beslist nadat de Nederlander zich bij de titelviering van blauw-zwart respectloos had uitgelaten over de joodse gemeenschap.

De 22-jarige Lang haalde zich in mei na het 3–3-gelijkspel tegen RSC Anderlecht de woede van RSCA-supporters op de hals. Op beelden die via sociale media werden gedeeld, is te zien hoe het Nederlandse goudhaantje van blauw-zwart tijdens het titelfeest met de Club-supporters voluit ‘Liever dood dan Sporting-Jood’ meezingt. Ook de joodse gemeenschap, de politiek en de Belgische voetbalinstanties namen er aanstoot aan.

Club Brugge beweerde in een communiqué dat de gezangen geen antisemitische ondertoon hadden. En ook Lang sprak zijn onschuld uit. Toch opende het bondsparket een onderzoek naar de uitlatingen, die uiteindelijk door de disciplinaire instanties van de KBVB werden behandeld. Lang werd in juni twee keer opgeroepen om zich te verantwoorden.

Geen racistisch oogmerk

De disciplinaire raad kwam tot de conclusie dat de gezangen inderdaad kwetsend waren. ‘Dat blijkt onder meer uit de scherpe reacties na het verspreiden van de video’, klinkt het. Maar de instantie is er ook van overtuigd dat er geen racistisch oogmerk was in de woorden van Lang, waardoor een alternatieve sanctie passend is.

Lang moet een geleid bezoek brengen aan Kazerne Dossin in Mechelen. Het voormalige deportatiekamp huisvest nu een museum over de Holocaust en de gruweldaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Indien dit bezoek niet plaatsvindt voor 1 oktober, wordt de Nederlander automatisch geschorst voor twee duels vanaf 2 oktober.