camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kort 

De tien nieuwsfeiten van de dag

vrijdag 2 juli 2021 om 16.55 uur

1Johnson & Johnson zegt dat vaccin doeltreffend is tegen deltavariant

  afp

Johnson & Johnson verzekert dat zijn coronavaccin doeltreffend is tegen de bijzonder besmettelijke deltavariant, die eerst opdook in India. De immuunrespons zou minstens acht maanden aanhouden.

Volgens een eigen studie van het Amerikaanse farmabedrijf bij acht gevaccineerden neutraliseren de antilichamen en cellen van het immuunsysteem de deltavariant. Een tweede studie bij twintig patiënten bevestigde die uitkomst.

EMA: ‘Twee doses van erkende vaccins beschermen tegen deltavariant’

2Spoorbonden wijzen voorstel sociaal akkoord af

De vakbonden hebben het voorstel van de directie voor een nieuw sociaal akkoord bij de Belgische spoorbedrijven NMBS en Infrabel afgewezen. ‘We hebben gevraagd om tegen 8 september met een nieuw voorstel te komen’, zegt Ludo Sempels van de socialistische spoorbond. ‘Daarbij willen we verbeteringen zien op drie punten: tewerkstelling, koopkracht en welzijn op het werk.’ Zo willen de bonden meer operationeel personeel aanwerven. ‘Sinds 2015 moeten we het met ruwweg 5.000 mensen minder doen, terwijl het aantal treinen is toegenomen’, zegt Sempels.

Zo’n sociaal akkoord, dat voor de periode 2021-2022 zou gelden, moet de sociale vrede bij de spoorwegen bewaren. Maar de laatste keer dat de directie en de spoorbonden elkaar konden vinden, dateert ondertussen al van de periode 2016-2018. Dat akkoord is bovendien nooit formeel ondertekend, en leidde tot stakingen, omdat vakantiedagen voor het spoorpersoneel werden geschrapt.

3Minder dan 300 covid-patiënten in ziekenhuizen

Er liggen minder dan 300 covid-patiënten in de Belgische ziekenhuizen. Dat blijkt uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.

In totaal liggen nog 273 patiënten in het hospitaal, van wie 126 op intensieve zorg. Tussen 25 juni en 1 juli werden dagelijks gemiddeld 15 mensen opgenomen, een daling met 48 procent in vergelijking met een week eerder.

Ook het aantal overlijdens blijft fors afnemen. Tussen 22 en 28 juni stierven elke dag gemiddeld 3,6 mensen. Sinds het begin van de epidemie verloren al 25.180 mensen het leven.

Veel minder sterk daalde het aantal coronabesmettingen. Tussen 22 en 28 juni waren er dagelijks gemiddeld 352 nieuwe besmettingen. Dat is een daling met 8 procent in vergelijking met de week ervoor. Sinds het begin van de epidemie raakten ongeveer 1,1 miljoen mensen besmet.

Meer cijfers vindt u hier.

4VS en coalitietroepen verlaten Afghaanse luchtmachtbasis Bagram

  afp

Na bijna twintig jaar hebben alle Amerikaanse soldaten en troepen van de coalitie de luchtmachtbasis Bagram in Afghanistan vaarwel gezegd.

In Amerikaanse media luidt het dat Afghaanse veiligheidstroepen de basis overnemen. Maar het Afghaanse ministerie van Defensie heeft nog niet gecommuniceerd en wanneer die overname gebeurt, is onduidelijk.

De luchtmachtbasis Bagram was het grootste steunpunt van de coalitietroepen in Afghanistan en tegelijkertijd hoofdkwartier van het Amerikaanse leger in het land. De basis bevindt zich zowat 40 kilometer ten noorden van de hoofdstad Kaboel.

5Zwijndrecht overhandigt lijstje met Oosterweel-eisen aan bouwheer

De gemeente Zwijndrecht heeft vijf randvoorwaarden voor het verderzetten van de Oosterweelwerken op haar grondgebied overhandigd aan bouwheer Lantis. Zwijndrecht vraagt dat de verontreinigingstoestand zeker niet erger zou worden, dat saneringskansen worden gegrepen als ze zich zouden voordoen, dat een toekomstige sanering niet gehypothekeerd wordt, dat de voorzorgsmaatregelen op de werf goed worden gemonitord en dat Lantis voorkomt dat de aansprakelijkheid voor de PFOS-vervuiling zou verschuiven (weg van de vervuiler).

Het gemeentebestuur stelt dat de vraag om de verontreiniging niet te laten verslechteren al een eis was voor de PFOS-heisa losbarstte – toen er dus volgens de beschikbare rapporten nog sprake was van een ‘stabiele en niet-humaan-risicovolle situatie’. Het standpunt wordt wel verstrengd op basis van voortschrijdend inzicht, klinkt het.

Oosterweelwerken gaan ondertussen nieuwe fase in

655-jarige man gedood bij inbraak in Dilbeek

In de Hoogveldlaan in het Vlaams-Brabantse Dilbeek is een 55-jarige man om het leven gekomen bij een home invasion. Zijn 75-jarige moeder raakte zwaargewond. De gewelddadige inbraak zou gepleegd zijn door twee daders.

Die zouden de woning binnengedrongen zijn en moeder en zoon zwaar mishandeld hebben terwijl ze om geld vroegen. De 75-jarige vrouw liep zware verwondingen op terwijl haar 55-jarige zoon aan de slagen overleed.

7Zus vermoorde Jo Cox wint belangrijke verkiezing in Engeland

Kim Leadbeater.  ap

De Britse oppositiepartij Labour heeft een belangrijke overwinning geboekt bij tussentijdse verkiezingen in het noorden van Engeland. De zus van de vermoorde politica Jo Cox won de parlementszetel van kiesdistrict Batley and Spen.

De overwinning van de linkse Kim Leadbeater komt als een verrassing. Sky News bericht dat was gerekend op een overwinning van de Conservatieve kandidaat Ryan Stephenson, een partijgenoot van premier Boris Johnson. Leadbeater bleef hem echter heel nipt voor. Het verschil tussen de twee kandidaten was 323 stemmen.

In het kiesdistrict kwam vijf jaar geleden de zus van Leadbeater, Jo Cox, om het leven. Zij steunde het Britse lidmaatschap van de Europese Unie. Kort voor het Brexitreferendum werd ze op straat beschoten en met een mes gestoken.

‘Rijzende ster’ bij Labour

8Twaalf migranten aangetroffen in vrachtwagen in Engeland

Op een snelweg in Engeland zijn in de vrachtruimte van een vrachtwagen twaalf veronderstelde migranten aangetroffen. De hulpdiensten waren naar de autoweg M25 nabij Chertsey (ten westen van Londen) geroepen na berichten dat er zich mensen in de vrachtwagen bevonden die nog moeilijk konden ademen.

De politie deed meerdere trucks stoppen tot ze de juiste had gevonden.

Volgens SkyNews waren de twaalf verstekelingen, elf mannen en een vrouw, wellicht vluchtelingen uit Ethiopië. Zij ondergingen een medisch onderzoek vooraleer ze in een politiecel belandden.

9Porsche roept 43.000 elektrische wagens terug wegens softwareprobleem

  Sebastian Gollnow/dpa

Sportwagenfabrikant Porsche moet 43.000 van zijn elektrische Taycan-wagens terugroepen vanwege mogelijk defecte software, waardoor de door een batterij aangedreven motor plotseling uitvalt.

Bij de betrokken voertuigen bestaat de mogelijkheid dat de geïnstalleerde software de aandrijving sporadisch uitschakelt, wat resulteert in een verlies van rijvermogen. De fout werd ontdekt tijdens interne tests en is tot nu toe slechts in enkele wagens opgetreden. Niemand raakte tot dusver gewond.

In de nieuwe serie van de Taycan en de Taycan Cross Turismo is het probleem al verholpen. Eigenaren van de betrokken auto’s kunnen ze blijven gebruiken en worden persoonlijk gecontacteerd voor een update van de software. Die zal gratis zijn en ongeveer een uur in beslag nemen. Het is nog onduidelijk of en hoeveel Belgische eigenaars getroffen zijn.

10 Praktijkcommissie eindtermen komt tegen maart met eerste rapport

De praktijkcommissie die de invoering van de nieuwe eindtermen in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs moet opvolgen, zal tegen maart 2022 een tussentijds verslag maken. Tegen juni 2022 moet het eindverslag klaar zijn. Op basis van de conclusies van de praktijkcommissie kunnen de nieuwe eindtermen indien nodig nog bijgestuurd worden. Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

De regering besliste eerder al om bij de invoering van de nieuwe eindtermen een praktijkcommissie op te richten. Het gaat om een commissie met leerkrachten die moet oordelen of de invoering van de eindtermen goed verloopt en of ze beantwoorden aan de realiteit in het klaslokaal. Op grond van de bevindingen van de commissie kunnen de eindtermen nog bijgestuurd worden.

De podcasts van De Standaard