Veldrijdster Jolien Verschueren op 31-jarige leeftijd overleden
Foto: Geert De Rycke

Triest nieuws uit de wielerwereld. Jolien Verschueren is op 31-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Belgian Cycling op sociale media. In 2018 werd bij Verschueren een hersentumor vastgesteld.

‘Jolien stond bekend om haar vechtlust. Ze was een fantastische teamgenote en vriendin’, klinkt het.

‘Na een lange en zware strijd tegen kanker, is Jolien deze nacht overleden. Bedankt aan alle supporters die haar onvoorwaardelijk zijn blijven steunen. Hierbij vragen wij ook de rust en privacy van haar familie te respecteren’, valt te lezen op de supporterspagina van Verschueren.

Familie

Verschueren had een hechte band met haar familie, die op een gegeven moment allemaal op de crossfiets zaten: zowel papa, mama, broer als kleine zus stonden aan de start van een veldrit. Haar vader en broer stonden wekelijks voor haar in de materiaalpost, vader Francky trok ook telkens mee in de verkenning in de voormiddag. Verschueren startte haar carrière onder zijn impuls bij de nevenbonden, waar ze al snel veel te sterk bleef. Na een geslaagde test op de Koppenberg, waar ze uiteindelijk twee keer zou zegevieren, besloot ze om de stap richting de A-crossen te zetten.

De kleuterleidster was op het top van haar kunnen één van de beteren bergop, want de veertig kilogram haalde ze amper. Op de Koppenberg was ze in 2016 zelfs sterker dan wereldkampioene Thalita de Jong, op dat moment ongenaakbaar. Ze besloot om ook bij haar grootste triomfen nooit afscheid te nemen van haar job als kleuterleidster omdat “de combinatie de beste keuze was” en bleef dus altijd als amateur aan de slag. Haar trainingen werkte ze geregeld af voor en na haar zwemlessen met de kleuters en peuters. Haar trainer? Papa Francky.

Jolien was steevast één van de populairste rensters bij de damescategorie door haar rol als underdog. Als introvert meisje waren de interviews stroef en haar techniek had veel achterstand opgelopen door te crossen bij de nevenbonden, maar daardoor leek ze net meer sympathie op te wekken bij het grote publiek.

Hersenoperatie

Verschueren onderging een hersenoperatie nadat een tumor werd ontdekt bij een banale valpartij, waarna bleek dat het verwijderde gezwel kwaadaardig was. Ze maakte in september 2019 in Eeklo haar comeback na een lange revalidatie.

In maart 2020 kondigde Verschueren nog aan dat ze een eigen wielerteam zou oprichten nadat het contract van de kleuterleidster bij Pauwels Sauzen-Bingoal niet verlengd werd. De tweevoudig winnares op de Koppenberg, die in 2015 tweede werd op het EK, kwam echter in de winter van 2020-21 nauwelijks nog in actie voor het ‘Tauris team’ omdat haar ziekte teruggekeerd was.

Verschueren won in haar carrière onder meer tweemaal de Koppenbergcross, de Zilvermeercross in Boom, de Druivencross in Overijse, de Poldercross, de Kasteelcross en de cross in Otegem daags na het Belgisch kampioenschap. Voor die wedstrijd moest Verschueren steevast vrijaf nemen bij haar werkgever.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig