VS en coalitietroepen verlaten Afghaanse luchtmachtbasis Bagram
Foto: AFP

Na bijna twintig jaar hebben alle Amerikaanse soldaten en troepen van de coalitie de luchtmachtbasis Bagram in Afghanistan vaarwel gezegd. Dat heeft een leidinggevende van het Amerikaanse leger vrijdag bekendgemaakt.

Afghaanse veiligheidstroepen nemen de basis over, volgens Amerikaanse media. Maar het Afghaanse ministerie van Defensie heeft daarover nog niet gecommuniceerd, en wanneer die overname gebeurt, is onduidelijk.

Als bevelhebber van de Amerikaanse en Navo-troepen in Afghanistan heeft generaal Austin Scott Miller alle mogelijkheden en bevoegdheden om de troepen te beschermen.

• Opinie: Geen nieuws van Afghanistan is slecht nieuws voor Afghanistan

De luchtmachtbasis Bagram was het grootste steunpunt van de coalitietroepen in Afghanistan en tegelijkertijd het hoofdkwartier van het Amerikaanse leger in het land. De basis bevindt zich zowat 40 kilometer ten noorden van de hoofdstad Kaboel.

Op 29 april heeft de Navo bekendgemaakt dat ze zou beginnen met de terugtrekking van haar troepen uit Afghanistan. De Amerikaanse president Joe Biden stelde 11 september als limiet voor de Amerikaanse terugtrekking, twintig jaar na de aanslagen in New York en Washington die tot de oorlog in Afghanistan hebben geleid.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in