PFOS-vervuiling: ‘Geen verontrustende waarden in landbouwproducten regio Zwijndrecht’
Foto: Fred Debrock

De resultaten van de stalen binnen de algemene monitoring van de landbouwproducten in de regio Zwijndrecht, zijn geruststellend. Dat heeft het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) bekendgemaakt. Het FAVV gaat wel extra monsters nemen in de regio rond de 3M-fabriek.

Het FAVV voert al meer dan 10 jaar analyses uit op PFAS-stoffen in levensmiddelen. ‘Bij de 450 monsters van levensmiddelen die de afgelopen jaren zijn genomen liggen alle resultaten onder de actielimieten die in 2017 werden geadviseerd door het Wetenschappelijk Comité en waarop het FAVV zijn beleid tot op heden heeft gebaseerd bij gebrek aan Europese normen’, luidt het.

Het Voedselagentschap start nu een extra bemonsteringscampagne in de regio Zwijndrecht. Het FAVV zal met name stalen analyseren van verschillende levensmiddelen (vlees, eieren en melk) van verschillende landbouwbedrijven. De stalen worden genomen binnen een zone van 15 kilometer rond de 3M-fabriek. Daarbij zal worden gewerkt vanuit het centrum van de perimeter naar buiten toe. Met deze specifieke bemonsteringscampagne wilt het FAVV een duidelijk beeld krijgen van de situatie op de landbouwbedrijven wat betreft de PFAS-verontreiniging rond de 3M-fabriek.

‘Bij de ontdekking van stalen waarvan de actielimiet wordt overschreden zal het FAVV, zoals altijd, de nodige maatregelen opleggen. Producten die niet-conform zijn mogen niet op de markt komen’, luidt het.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig