EMA: ‘Twee doses van erkende vaccins beschermen tegen deltavariant’
Foto: BELGAIMAGE

Wie twee doses kreeg van een coronavaccin lijkt beschermd tegen de besmettelijkere deltavariant. ‘Uit praktijkdata blijkt dat twee doses beschermen tegen de deltavariant’, zegt Marco Cavaleri, verantwoordelijke voor de vaccinstrategie van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA.

De Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) had woensdag gemeld dat het aantal covid-besmettingen vorige week weer was beginnen toe te nemen na tien weken van dalingen. Daarbij rukt de deltavariant op.

‘We zijn ons bewust van de ongerustheid over de snelle verspreiding van de deltavariant’, zegt Cavaleri. ‘Maar op dit moment lijkt het zo dat de vier vaccins die de Europese Unie (EU) heeft goedgekeurd, bescherming bieden tegen alle stammen die in Europa circuleren, ook de deltavariant.’ De vier vaccins die in de EU goedgekeurd zijn, zijn die van Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen.

De WHO verwacht dat de deltavariant tegen augustus dominant wordt in Europa. Eerder had het ECDC, het Europese centrum voor ziektebestrijding, dat al aangegeven.