De Croo geeft Mahdi alle steun in aanpak hongerstaking
Foto: BELGA

Rond asiel en migratie blijven de regeringsrangen gesloten, met het regeerakkoord als richtsnoer.

Schouder aan schouder stonden premier Alexander De Croo (Open VLD) en staatssecretaris voor Asiel Sammy Mahdi (CD&V) donderdag in het halfrond. Geen enkele meerderheidspartij stelde een vraag over de hongerstakende sans-papiers, meteen bleek de ­angel intern al verwijderd.

De Franstalige oppositie pleitte, op de PTB/PVDA na, niet voor een algemene regularisatie. Wel bestond er eensgezindheid over de installatie van een onafhankelijke commissie die op basis van bij wet vastgelegde criteria een ­individuele regularisatiecampagne kan starten. Ook regeringspartijen PS en Ecolo verdedigen dat idee, maar weten dat het niet in het regeerakkoord staat.

De aanpak van Mahdi kreeg van voormalig staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) en Jean-Marie Dedecker (onafhankelijk) steun. De twee kamerleden wezen evenwel op de ‘pyromanen’ binnen de regering. Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) hekelde het terugkeerbeleid.

Individuele benadering

De Croo benadrukte dat een hongerstaking – ‘een menselijk drama’ – het beleid niet kan bepalen. Hij verdedigde een individuele benadering. Alleen zo’n werkwijze peilt ‘met het hart en het verstand’ naar ‘de kwetsbaarheid’ van de betrokkenen. Zoiets kan niet in criteria worden vastgelegd.

De premier wees op de noodzaak van een terugkeerbeleid met ‘begeleiding, steun en opvolging’. ‘Als je dat niet doet gaat de kern van menselijkheid verloren. Het is oneerlijk tegenover de mensen die het bevel om het grondgebied te verlaten wel opvolgen.’

Mahdi toonde zich bezorgd om de medische gevolgen maar weigerde een ‘specifieke aanpak’ voor de hongerstakers. Hij vond het zijn plicht om duidelijkheid te verschaffen. In geen geval mag een humanitaire regularisatie voor hem uitgroeien tot een nieuw migratiekanaal.

In zijn repliek pleitte Francken voor een ‘paradigmashift’, een switch naar het Australische ­model. Dat geeft mensen die illegaal de Europese Unie binnenkomen automatisch geen recht op verblijf. ‘Ik geloof niet meer in het huidige beleid van terugkeer.’