Moeskroen en Standard mogen tijdelijk geen transfers doen
Foto: BELGA

Zowel Moeskroen als Standard heeft een verbod gekregen om transfers te doen. De redenen daarvoor zijn verschillend.

De Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft de Luikse club Standard een tijdelijk transferverbod opgelegd. De Rouches konden bij een tussentijdse controle niet alle nodige betaalbewijzen voorleggen. Standard voldoet zo niet aan de licentieregels, waardoor de voorlopige maatregel door de licentiecommissie werd genomen.

Hoewel de financiële situatie van de Luikenaars niet roos kleurde, kreeg Standard in april wel de licentie voor 1A en zelfs Europees voetbal toegekend. Maar er werd ook beslist om de boekhouding en het financieel beheer op Sclessin nauwgezet in het oog te houden. Dat betekent dat Standard verplicht werd maandelijks de betalingsbewijzen ter controle op te sturen en de KBVB op de hoogte moest houden van de afbetalingsplannen.

‘Het is bij de tussentijdse controle in de maanden mei en juni dat Standard niet voldeed aan de voorwaarden’, licht KBVB-woordvoerder Pierre Cornez toe. Daarom werd een tijdelijk transferverbod opgelegd, waardoor de Rouches geen nieuwe A-kernspelers kunnen aanwerven. Uitgaande transfers kunnen wel nog. ‘Zodra Standard bewijst dat hun financiële situatie in orde is, wordt het verbod meteen opgeheven’, aldus Cornez.

Moeskroen in conflict met Lille

Bij Excel Moeskroen ligt een financieel conflict met Rijsel aan de basis van het transferverbod. Dat zegt de club donderdag. Moeskroen zakte afgelopen seizoen uit 1A en komt volgende seizoen uit in 1B.

‘De licentiecommissie heeft de club laten weten dat het verboden is om tijdens de zomermercato transfers te doen. De reden voor deze beslissing? Het huidige financiële conflict tussen Royal Excel Moeskroen en LOSC’, aldus de club, waar Mbo Mpenza nu sportief directeur is. Trainer is Enzo Scifo, met Emile Mpenza als assistent.

Vorig jaar hadden LOSC Lille en Moeskroen een partnerschap gesloten, waarbij de Franse club fondsen zou aanbrengen om de contracten van geleende spelers te betalen. Het vertrek van Gérard Lopez bij Rijsel bemoeilijkte de zaken.

‘Het bestuur van de club benadrukt het feit dat dit verbod slechts tijdelijk is. De komende dagen zal het financieel geschil tussen Excel en LOSC geregeld zijn, wat de directie van Moeskroen zal toelaten verschillende dossiers af te ronden die al op tafel liggen’, klinkt het nog.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in