WHO waarschuwt: EK voetbal zwengelt aantal besmettingen aan
Foto: AP

Het EK voetbal leidt tot een stijging van het aantal besmettingen in Europa, zo waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO roept de gaststeden op om de toeschouwers beter op te volgen.

Het aantal coronabesmettingen in Europa is vorige week weer gestegen, nadat het tien weken op rij was gedaald. Volgens de VN-organisatie steeg het aantal gevallen afgelopen week met 10 procent in de Europese regio, die 53 gebieden telt.

De WHO ziet een verklaring in het toegenomen aantal sociale contacten, reizen, bijeenkomsten en in de versoepelingen van de sociale beperkingen. ‘Dat gebeurt in een context van een snel veranderende situatie, met een nieuwe variant die ons zorgen baart, de deltavariant, en in een regio waarin miljoenen nog steeds niet gevaccineerd zijn, ondanks aanzienlijke inspanningen van de lidstaten’, zei Kluge.

De WHO verwijst specifiek naar de mensenmassa’s in de voetbalstadions van het EK Voetbal en naar de cafés in de gaststeden. Zowel voor hun aankomst in het stadion als na hun vertrek moeten toeschouwers beter opgevolgd worden, klinkt het.

‘We moeten verder kijken dan de stadions op zich’, zei Catherine Smallwood, een verantwoordelijke van de Europese afdeling van de WHO. Zij kreeg de vraag welke aanbevelingen ze doet nu de besmettingen toenemen in Londen en Sint-Petersburg. ‘We moeten kijken naar hoe mensen daar geraken, reizen ze in grote, drukke bussen? En wanneer ze de stadions verlaten, gaan ze dan naar cafés om de wedstrijden te bekijken? Het zijn deze kleine evenementen die de verspreiding van het virus aandrijven.’

Zowel de halve finales als de finale vinden volgende week plaats in Londen. In Sint-Petersburg spelen Zwitserland en Spanje vrijdag hun kwartfinale.

‘Onverantwoordelijk’

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer noemde de beslissing van de Uefa om veel toeschouwers toe te laten in de stadions ‘enorm onverantwoordelijk’. De Uefa wijst erop dat de lokale maatregelen worden nageleefd. In Boedapest was het stadion met 60.000 toeschouwers volledig gevuld. Andere stadions verwelkomden vaak zo’n tien- tot vijftienduizend mensen.

Woensdag lieten de Schotse autoriteiten weten dat bijna 2.000 coronabesmettingen in Schotland kunnen teruggebracht worden tot evenementen die plaatsvonden in het kader van het EK voetbal. In 1.294 gevallen gaat het om mensen die naar Londen waren gereisd voor de EK-wedstrijd tegen Engeland op 18 juni. 397 van die supporters waren ook aanwezig in Wembley, het stadion waar de wedstrijd plaatsvond.

Finland zegt dat meer dan 300 landgenoten besmet zijn geraakt toen ze hun team aanmoedigden.

Deltavariant

Vooral de deltaveriant baart de overheden zorgen. Die variant zou tegen eind augustus 90 procent van de nieuwe covid-besmettingen in de EU vertegenwoordigen, zei het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding (ECDC) vorige week. De WHO Europa verwacht dat de variant tegen augustus dominant wordt, zei ze donderdag. Volgens de WHO is de deltavariant, die uit India komt, 40 à 60 procent besmettelijker dan de alfavariant. Uit studies blijkt dat één vaccindosis slechts beperkt beschermt tegen die deltavariant.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in