Op reis met de auto? Zo vermijdt u problemen
Foto: pressmaster - Fotolia

VAB-Reisbijstand ziet een ideale cocktail voor autopech: een combinatie van hitte, een zwaar geladen wagen, een lange rit met files en een gebrek aan voorbereiding. De organisatie baseert zich daarvoor op een bevraging bij 2.000 Vlamingen midden juni.

Reisverzekeraar VAB verwacht deze zomer veel oproepen te zullen krijgen. Volgens zijn jaarlijkse enquête kiest de Vlaming deze zomer duidelijk voor de auto om op reis te gaan. Tegelijk geven heel wat Vlamingen aan de wagen op voorhand niet na te kijken en lang aan een stuk door te rijden. De organisatie zet enkele tips op een rij.

Kijk je auto na voor vertrek

Slechts de helft van de Vlamingen kijkt de wagen vooraf na, ziet de organisatie in haar enquête. Ze raadt aan om op zijn minst de bandenspanning en profieldiepte van de banden na te kijken en indien nodig de banden te vervangen.

Omdat steeds minder wagens over een volwaardig reservewiel beschikken, is het belangrijk te weten over welk alternatief voor een lekke band de wagen beschikt. Sommige motorproblemen voorkom je door voor vertrek het niveau van de koelvloeistof te controleren. Hitte in de wagen kan leiden tot start- en batterijproblemen. Probeer het dus koel te houden in de auto.

Plan je route mét pauzes

Van de vakantiegangers die met de auto op reis zullen gaan, blijft 33 procent in België. Een kwart van hen gaat naar Frankrijk, terwijl 13 procent naar Spanje trekt. 11 procent reist naar Nederland, 8 procent naar Duitsland en nog eens 8 procent naar Italië. ‘Dit wil zeggen dat zowat 48 procent van de vakantiegangers met de auto meer dan 500 kilometer zal rijden’, klinkt het.

Om die afstand te overbruggen, rijden reizigers liefst zo lang mogelijk door. Zo is 15 procent van plan om zo lang mogelijk te blijven rijden zonder te stoppen en zal 20 procent pas pauzeren bij de eerste indicaties van vermoeidheid. Zowat 17 procent van de bevraagde Vlamingen is ook van plan om ’s nachts te rijden.

Aangezien een op de vijf ernstige ongevallen veroorzaakt wordt door vermoeidheid, zit je best uitgerust aan het stuur. ‘Wanneer moet je zeker stoppen? Als je bijvoorbeeld enkele keren moet geeuwen. Bij zware oogleden en knikkebollen ben je al te laat. Daarom is het beter om regelmatig pauzes in te lassen: om de 2 uur of om de 200 km’, aldus de mobiliteitsclub. VAB raadt aan om de pauzes vooraf te bepalen, tijdens het uitstippelen van de route.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig