Geen klacht van Tour tegen onvoorzichtige toeschouwster, renner overweegt nog wel klacht
Foto: reuters

Tourorganisator ASO heeft donderdag haar klacht tegen de Franse toeschouwster die afgelopen zaterdag met een kartonnen bord het halve Tourpeloton deed vallen, ingetrokken. De vrouw zat donderdagmorgen nog steeds in hechtenis. Er vond ook een huiszoeking plaats op haar woonplaats.

‘Dit verhaal werd buiten proportie geblazen’, zei Tourbaas Christian Prudhomme aan verschillende media. ‘Maar we willen iedereen helpen herinneren aan de veiligheidsvoorschriften in een wedstrijd.’

Marc Soler (Movistar) overweegt wel nog een klacht in te dienen. ‘Ik heb een moeilijk jaar’, aldus de renner. ‘Eerst die zware val in de Giro, een wedstrijd waarop ik me lang had voorbereid, en nu dit. Maar de crash in de Tour was nog erger. Het gebeurde door een toeschouwer die duidelijk niet van fietsen houdt. Alle voorbereidingen konden alweer in de prullenmand.’

Soler overweegt nu juridische stappen tegen de vrouw in kwestie. ‘Ik weet niet goed wat ik moet doen, maar ik denk erover na om die toeschouwer aan te klagen’, klinkt het bij het Spaanse La Vanguardia. ‘Heel mijn Tour is naar de vaantjes en ik voel veel woede. We hebben een organisatie die ons zou moeten verdedigen, de CPA. Maar ze doen weinig. En de UCI is alleen maar bezig met stomme regels maken. Als het over serieuze zaken gaat, zoals onze veiligheid, dan hoor je ze niet.’

Als bij wonder reed de Spanjaard de rit wel nog uit. Hij eindigde uiteindelijk als 181e en laatste op bijna 25 minuten van winnaar Julian Alaphilippe. Na een tocht van bijna 50 kilometer bleek dat hij twee gebroken armen had.

Hechtenis

De vrouw, een dertigjarige Française, meldde zich woensdagmiddag, tussen 13 en 14 uur bij het politiekantoor van Landerneau. Volgens de Franse krant Le Parisien wilde de politie eerst te weten komen of het daadwerkelijk over de gezochte vrouw ging, en niet over een ‘fantast’. ’s Avonds werd ze dan ondervraagd, maar niet vooraleer ze van haar recht gebruikmaakte om eerst nog een dokter te zien. Donderdagmorgen zat ze nog steeds in hechtenis. Ze mag maximaal 24 uur worden vastgehouden.

De politie van Landerneau laat weten dat de vrouw ‘bevestigd heeft dat het haar intentie was om een boodschap via televisie door te geven aan haar naasten’. Ze droeg tijdens de rit een kartonnen bord, waarop stond geschreven ‘Allez Opi Omi’. De Duitser Tony Martin (Jumbo-Visma) reed als eerste op haar in en in zijn zog vielen nog zo’n vijftig renners.

Geen klacht van Tour tegen onvoorzichtige toeschouwster, renner overweegt nog wel klacht
Foto: rr

Furieuze agenten

Volgens Le Parisien krijgt de vrouw alleen een geldboete, maar wordt haar hechtenis verlengd om een voorbeeld te stellen: ‘Dit moet aantonen dat wie naar de Tour komt kijken om, bij de passage van de renners, op televisie te komen, een groot risico loopt als ze de wedstrijd hinderen’, legt een politieagent uit. De agent geeft daarbij nog een voorbeeld: ‘Vermomde dwazen die naast de renners lopen, zullen zo niet meer kunnen zeggen dat ze niet gewaarschuwd zijn. Ik kan u verzekeren dat de politieagenten furieus zijn over dit verhaal. Er zal geen tolerantie zijn, en deze toeschouwster zal als voorbeeld dienen.’

Na de massale val zaterdag, op 45 km van de aankomst in de eerste rit van de Tour de France, waarbij verschillende renners zware blessures opliepen, startte de officier van justitie van Brest een onderzoek naar ‘het onvrijwillig veroorzaken van blessures van niet meer dan drie maanden door opzettelijke schending van de veiligheids- of voorzichtigheidsplicht’. Het onderzoek wordt gevoerd door de politie van Landerneau.

Ook de internationale wielervakbond (CPA) heeft intussen bij de politie aangifte gedaan tegen de vrouw. ‘De CPA en de renners hopen dat toeschouwers hierdoor worden aangemoedigd om eens goed bij zichzelf te rade gaan en de renners te respecteren’, zei vicevoorzitter Pascal Chanteur in een reactie.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig