‘Worstjesoorlog’ tussen EU en Verenigd Koninkrijk afgewend
De Britse premier Boris Johnson met worst. Foto: REUTERS

Ook de komende drie maanden zullen nog ­gekoelde vleesbereidingen vanuit het VK naar Noord-Ierland kunnen worden verscheept.

Het perspectief op een zogenoemde ‘worstjesoorlog’ tussen de ­Europese Unie en het Verenigd ­Koninkrijk is voorlopig van de baan. Om gezondheidsredenen verbiedt de EU de import van ­gekoelde vleesbereidingen uit derde landen. In het kader van de Brexitonderhandelingen hadden de Europeanen ingestemd met een overgangsperiode voor de leveringen van Brits vlees aan Noord-Ierse supermarkten, maar die regeling verstrijkt op 1 juli. De voorbije weken dreigde Londen ermee de overgangsperiode unilateraal te verlengen, een geschil dat in de Britse pers al tot ‘the sausage war’ was gedoopt.

De Europese Commissie antwoordde woensdag positief op de vraag van Londen om de overgangsperiode te verlengen tot eind september. ‘Deze verlenging moet alle belanghebbenden, vooral ­supermarkten, meer tijd bieden om hun toeleveringsketens aan te passen’, stelde vicevoorzitter van de Commissie Maros Sefcovic. De verlenging is wel gekoppeld aan enkele voorwaarden, die onder meer moeten garanderen dat het vlees in Noord-Ierland blijft.

De Commissie wil de extra tijd ook gebruiken om een breder ­akkoord over sanitaire en fytosanitaire standaarden te bereiken met de Britse regering. Sefcovic promoot een deal waarbij de Britse normen worden afgestemd op de Europese. ‘Dan kunnen we 80 procent van de controles met een vingerknip afschaffen.’ De conservatieve Britse regering wil echter een regeling die erkent dat de Britse normen gelijkwaardig zijn. Blijft een akkoord uit, dan dreigt de kwestie van de overgangsperiode zich over drie maanden opnieuw te stellen. ‘Mensen en bedrijven in Noord-Ierland willen duidelijkheid, stabiliteit en voorspelbaarheid’, waarschuwde Sefcovic alvast.

De verlenging van de overgangsperiode maakt deel uit van een reeks voorstellen die de Commissie woensdag heeft gepresenteerd rond de toepassing van het Brexit-akkoord in Noord-Ierland. Dat deel van het VK blijft immers de facto deel uitmaken van de Europese interne markt, om te vermijden dat er controles moesten gebeuren op de grens met lidstaat Ierland. Zulke controles zouden volgens beide partijen het broze vredesproces in Noord-Ierland kunnen ­ondermijnen.