Delvaux-handtassen komen in Zwitserse handen
Foto: BELGA

Het befaamde handtassenmerk Delvaux wordt onderdeel van het Zwitserse Richemont, de holding boven Cartier en Montblanc.

Het van oorsprong Brusselse Delvaux werd opgericht in 1829 en is naar eigen zeggen de oudste ­lederwarenproducent van de wereld. De merknaam Delvaux staat voor luxe en wordt vooral geassocieerd met de gelijknamige handtassen. Wereldwijd zijn er vijftig exclusieve Delvaux-winkels, waarvan zes in België.

Sinds 2011 was het bedrijf Delvaux voor het grootste deel in handen van de Chinese holding Fung Brands, eigendom van de miljonairsbroers Victor en William Fung. De Chinese eigenaars zochten al een tijdje naar een overnemer. In april waren er sterke geruchten over een nakende verkoop van Delvaux. Het financiële persagentschap Bloomberg waardeerde Delvaux toen op 500 à 600 miljoen dollar. Het is niet bekend of de nieuwe eigenaar, de Zwitserse luxegroep Richemont, een ­bedrag van die ordegrootte heeft betaald aan Fung Brands.

Nieuwe start

De Zwitsers hebben plannen met de (vroegere) Belgische handtassenmaker. ‘De overname door ­Richemont maakt Delvaux klaar voor een volgende fase van ontwikkeling’, luidt het in managementtaal. Iets concreter: Delvaux zal kunnen profiteren van de wereldwijde aanwezigheid van ­Richemont, waardoor zijn producten op meer plaatsen verkocht kunnen worden.

Bij Richemont komen de Delvaux-handtassen alvast in goed gezelschap terecht. De Zwitserse groep omvat een hele reeks luxemerken, zoals de juwelen van ­Cartier, de horloges van (onder meer) Piaget en de vulpennen van Montblanc.

Het bedrijf is beursgenoteerd in Zwitserland en Zuid-Afrika.

Voor Delvaux kan het een nieuwe start betekenen. Begin dit jaar raakte bekend dat het bedrijf een herstructurering moest doorvoeren om het omzetverlies tijdens de coronapandemie (- 40 procent in 2020) op te vangen. Hierbij gingen in België 26 van de 155 banen verloren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig