Franse lesbische en single vrouwen mogen ivf gebruiken
Themabeeld. Foto: BELGAIMAGE

De Franse ­Assemblée keurde gisteravond een wet goed die medisch begeleide voortplanting zonder medische reden mogelijk maakt. Daardoor kunnen nu ook lesbische koppels en alleenstaande vrouwen zwanger worden via ivf. Tot nu trokken zij daarvoor naar landen als België of Spanje of gingen ze zelf aan de slag met – in het buitenland besteld – donorzaad.

Twee jaar lang werd het voorstel tegengehouden door de conservatieve partijen, onder druk van Manif pour tous, dat verschillende keren duizenden tegenstanders op de been kreeg.

Na liefst 468 uur parlementaire debatten werd het voorstel goedgekeurd met 326 stemmen voor en 115 tegen. Voor de stemming drukten enkele tegenstanders nog eens hun onvrede uit over de ‘onethische wet’. De regering verwacht dat de eerste ivf-parcours aan het eind van de ­zomer zullen starten en de eerste kinderen tegen het einde van dit jaar verwekt kunnen worden.

Spermadonoren

Medisch begeleide voortplanting is slechts een deel van het wetsontwerp, dat ook de anonimiteit van spermadonoren deels ­opheft. Kinderen die verwekt werden met donorzaad, zullen vanaf hun 18de de identiteit van hun donor te weten kunnen ­komen. Ook zullen twee vrouwen die ­samen een kind krijgen ­dezelfde ouderschapsrechten krijgen en mogen vrouwen hun eicellen ­invriezen voor niet-medische ­redenen.

Oud-president François Hollande ­beloofde al in 2012 dat lesbische koppels en alleenstaande vrouwen toegang zouden krijgen tot vruchtbaarheidsbehandelingen. Dat lukte hem toen niet. President Emmanuel Macron maakte er nadien een van zijn campagnepunten van.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig