Voorzitter van raadkamer blijft aan in zaak-Sanda Dia
Foto: rr

Ilse Lommelen, de voorzitter van de raadkamer in Hasselt, mag aanblijven in de zaak-Sanda Dia. Het hof van beroep in Antwerpen heeft het wrakingsverzoek van advocaat Joris Van Cauter, die een van de Reuzegommers verdedigt, afgewezen.

De raadkamer in Hasselt zou normaal op 7 juni hebben beslist wie van de Reuzegomleden voor de strafrechter moet verschijnen voor de fatale doop van Sanda Dia. Joris Van Cauter diende net daarvoor een wrakingsverzoek in tegen de voorzitter van die raadkamer.

Dat heeft het Hof van beroep in Antwerpen nu afgewezen. Van Cauter kan wel nog cassatieberoep aantekenen.

‘Waarschijnlijk september’

Het Hof van Cassatie mag drie maanden tijd nemen om de zaak in behandeling te nemen. Omdat over een paar weken de vakantieperiode begint, is de kans heel groot dat Cassatie zich pas in september uitspreekt. Tot dan ligt de ver­wijzingsprocedure helemaal stil.

‘De kans is inderdaad groot dat het september wordt’, sprak Sven Mary, de advocaat van de familie van Sanda Dia, eerder. ‘Dat is jammer maar het zal niets veranderen aan het feit dat er een rechtszaak zal komen. Dat kan niemand tegenhouden.’

‘Vooringenomenheid in de communicatie’

Volgens Van Cauter toonde zij zich vooringenomen in de communicatie. ‘Ik verzocht de raadkamer om de kans te krijgen gehoord te worden over mijn verzoek tot het opleggen van een procedurekalender’, zegt Van Cauter. ‘Nog vooraleer dat ik daarover gehoord werd, heeft de voorzitter dat verzoek afgewezen. En het is een probleem dat de rechter die beslissing alleen naar mij toe heeft gecommuniceerd, en niet aan de andere partijen.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig