Nummer twee van politie krijgt alsnog tuchtstraf in zaak-Chovanec
Foto: BELGA

Als het van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie afhangt, zal André Desenfants, de nummer twee van de federale politie, als straf voor de zaak-Chovanec twee maanden 10 procent minder brutoloon krijgen, ofwel ongeveer 1.500 euro. Desenfants kan de straf nog aanvechten.

Directeur-generaal André Desenfants, de nummer twee van de federale politie, nam in de nasleep van de zaak-Chovanec een stap opzij maar kwam na intern onderzoek terug. Uit dat onderzoek bleek dat hij geen kennis had van de beelden, waarbij een politieagente een Hitlergroet deed tijdens een dodelijke interventie in de cel. Die beelden kwamen aan het licht nadat de weduwe van Jozef Chovanec ze zelf had gelost.

Tijdlijn | Wie wist wat wanneer over over Jozef Chovanec?

De ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken oordeelden echter dat Desenfants meer had kunnen doen toen hij vernam dat Chovanec in februari 2018 overleden was in de cel na een incident op de luchthaven van Charleroi. Dat hij geen weet had van de beelden is geen excuus, menen zij. Volgens Het Laatste Nieuws hadden zij een wekenlange schorsing voorgesteld, maar werd die na tussenkomst van Desenfants voor de tuchtraad teruggebracht tot een terugzetting in de weddeschaal. Als straf krijgt hij twee maanden 10 procent minder brutoloon, ongeveer 1.500 euro.

Volgens onze informatie gaat het om een strafvoorstel en loopt de procedure nog. Desenfants kan de terugzetting van het loon nog aanvechten voor de hogere tuchtraad. Hoewel de impact op zijn loon klein lijkt, geldt de straf als een ernstige blamage voor de politietopman.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig