Regenboogvlaggen verboden in Nederlandse fanzone in Boedapest, Uefa wijst naar lokale autoriteiten
De Nederlandse vlag is wel welkom in de Puskas Arena, de regenboogvlag niet. Foto: AFP

De regenboogvlag blijft voor beroering zorgen op het EK voetbal. Deze keer moesten Nederlandse supporters hun regenboogvlag inleveren op verzoek van de beveiliging. De Europese voetbalbond Uefa wijst naar de lokale autoriteiten.

Bezoekers van de fanzone van de Nederlandse voetbalbond (KNVB) in Boedapest hebben in aanloop naar de achtste finale van Oranje op het EK tegen Tsjechië hun regenboogvlag moeten inleveren. Beveiligers deden dat op verzoek van de Europese voetbalbond Uefa, die alleen vlaggen met de kleuren van het land toestaat in de fanzone en de Puskas Arena, waar sinds 18 uur het EK-duel gespeeld wordt.

‘In de fanzone en in het stadion gelden de regels van de Uefa, dus zij mogen dat bepalen’, bevestigt KNVB-woordvoerder Daan Schippers aan Nos. ‘Dat wil dus niet zeggen dat de KNVB dat steunt. Wij zijn pro-regenboogvlag en steunen de OneLove-campagne.’ Volgens Schippers worden fans bij de ingang van de fanzone gevraagd hun regenboogvlag in een kluisje op te bergen.

De fans van het Nederlands elftal namen de regenboogvlaggen mee uit protest tegen de onlangs ingevoerde Hongaarse wet die ‘homopropaganda’ verbiedt. Eerder kreeg de Uefa veel kritiek toen de bond het stadsbestuur van München verbood de Allianz Arena tijdens een duel van Duitsland met Hongarije te verlichten in de kleuren van de regenboog. De Duitse doelman Manuel Neuer mocht wel een aanvoerdersband met de kleuren van de regenboog dragen.

Uefa: ‘Valt onder verantwoordelijkheid lokale autoriteiten’

De Uefa laat in een reactie weten dat de regenboogvlaggen wél welkom zijn in het stadion. ‘De Uefa heeft de Hongaarse voetbalbond eerder op de dag laten weten dat regenboogkleurige symbolen niet politiek zijn en dat, in overeenstemming met de Equal Game-campagne van de Uefa, die gericht is op het bestrijden van elke vorm van discriminatie, ook tegen de lgbti-gemeenschap, dergelijke vlaggen zullen worden toegestaan in het stadion’, aldus de Uefa op Twitter.

‘De Uefa wil duidelijk maken dat zij geen regenboogkleurige symbolen heeft verbannen uit de fanzone in Boedapest en dat de fanzone onder de verantwoordelijkheid van de lokale autoriteiten valt. De Uefa zou zo’n symbool zeer welkom heten in de fanzone.’

De fanzone in Boedapest werd door 10.640 overwegend Nederlandse supporters bezocht. Er waren ook fans die wel een regenboogvlag mee de fanzone in kregen. Ook droegen supporters zweetbandjes met kleuren die staan voor vrijheid en diversiteit. Ploegkapitein Georginio Wijnaldum draagt straks tijdens de wedstrijd tegen de Tsjechen ook een aanvoerdersband met de tekst ‘OneLove’, als statement tegen racisme, discriminatie en uitsluiting.