De Franse gendarmerie heeft een gerechtelijk onderzoek geopend naar de vrouw die zaterdag met haar kartonnen bord een enorme valpartij veroorzaakte in de eerste rit van de Ronde van Frankrijk. Dat heeft de gendarmerie zondag aangekondigd. Beelden van Jumbo-Visma tonen de chaos na de valpartij.

De toeschouwer die in Saint-Cadou een zware valpartij veroorzaakte in de openingsrit van de Tour de France, komt er niet zomaar vanaf. Organisator ASO dient een klacht tegen onbekenden in. Tourbaas Christian Prudhomme bevestigde aan Ouest-France dat het waarschijnlijk om een Duitse vrouw gaat, maar dat ze meteen na het incident is weggevlucht. Ze is momenteel nog spoorloos, maar wordt wel opgespoord.

Er is een oproep naar getuigen gelanceerd om haar te vinden en er is een gerechtelijk onderzoek geopend vanwege ‘onvrijwillige verwondingen met onbekwaamheid van ten hoogste drie maanden als gevolg van een opzettelijke schending van een veiligheidsmaatregel’, aldus de gendarmerie van Finistère op Facebook.

‘Het grote probleem van de Tour blijft de verkeersveiligheid, dat is gisteren (zaterdag, red.) wel gebleken’, verklaarde luitenant-kolonel Joel Scherer, de verbindingsofficier van de gendarmerie met ASO, de organisator van de Tour.

Tijdens de tweede etappe bewaakten ongeveer 500 gendarmes het parcours. Gedurende de hele Ronde van Frankrijk zullen dat er 14.000 zijn, om de veiligheid van de renners en het publiek te waarborgen.

‘Allez Opi-Omi’

De vrouw stond aan de kant van de weg, op 45 kilometer voor het einde, maar kwam deels op de baan staan met een kartonnen bord, met daarop ‘Allez Opi-Omi’. De toeschouwster bleef kijken naar de camera’s, niét naar het aanstormende peloton achter haar. De Duitser Tony Martin (Jumbo-Visma) kon het bordje niet meer ontwijken, en kwam ten val. Daarna vielen ook Primoz Roglic en Wout van Aert, net als tientallen andere renners. Onder andere ook Peter Sagan en Julian Alaphilippe, die de rit uiteindelijk won, gingen tegen de grond.

Voor Jasha Sütterlin waren de gevolgen van de val het ergst: de Duitser van Team DSM kon niet meer verder en moest de Tour dus al op dag één verlaten.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig