De oproep dat Gentenaars zonder afspraak vrijdagmiddag naar Flanders Expo mochten gaan voor een Pfizervaccin, werd massaal opgevolgd. Al snel stonden er lange wachtrijen.

Iets voor twaalf werd het persbericht uitgestuurd, een oproep gelanceerd op Radio 1 en sociale media. Alle Gentenaars vanaf 16 jaar die nog geen afspraak hadden, konden zich met hun identiteitskaart aanbieden om diezelfde dag nog te worden gevaccineerd. ‘We hadden gehoopt dat heel wat jonge mensen gehoor gingen geven aan onze oproep, maar het is een overweldigend succes’, zei schepen van Gezondheid Rudy Coddens (Vooruit). ‘Jongeren zijn massaal afgezakt met hun vrienden, waarvoor ik hen zeker wil bedanken. Maar met de lange rij die er nu al staat, zullen alle tijdssloten bezet zijn.’

Een halfuur na de oproep kwamen de eerste jongeren al aan bij het vaccinatiecentrum. Tegen 15 uur was de rij zo lang, dat het stadsbestuur moest oproepen om niet meer langs te komen. ‘Wie al in de rij staat en uit de boot valt, krijgt indien mogelijk een afspraak voor morgen’, aldus Coddens. Hoeveel mensen er exact stonden te wachten, kon hij niet bevestigen. Hij was er wel van overtuigd dat iedereen die stond te wachten zaterdag of maandag een afspraak kon maken via de website mijnburgerprofiel.be, of Doclr. ‘De volgende dagen zijn er nog een 6.000 sloten over, dat is meer dan genoeg’, zei Coddens.

‘Georganiseerde chaos’

De wachtrijen liepen serieus op. Buiten moest de ingang verplaatst worden, en werd er een slang gemaakt met dranghekken. Daarachter liep de lijn tot aan de tramhalte. ‘Dat is een kilometer verderop’, vertelt Saar Van Der Vust (19). Ze werkt als vrijwilliger in het vaccinatiecentrum, en had vandaag een shift van 7 uur tot 15 uur. ‘Om twaalf uur, toen de oproep werd gelanceerd, was het nog rustig, maar dat was wel een beetje stilte voor de storm.’

Van Der Vust spreekt van ‘georganiseerde chaos’. Hoe er aan de wachtenden buiten werd gecommuniceerd dat ze niet vandaag, maar wel voor morgen of maandag een afspraak konden maken, wist Van Der Vust niet. ‘Ik vertrok rond drie uur, het moment dat het echt druk werd, ik weet niet hoe ze het daarna hebben aangepakt.’ In het begin was er verwarring voor mensen die wel een afspraak hadden. Maar door twee rijen te maken, konden mensen die al een afspraak hadden doorlopen. De anderen moesten buiten wachten, tot ze mondjesmaat werden binnengelaten in een wachthal. Coddens schatte het wachten buiten op een dik uur, en voor binnen op nog eens een uur.

Soetkin Hoebeke (21) zag de oproep rond half twee. Ze woont niet ver van Flanders Expo, en om kwart over twee stond ze aan te schuiven. ‘Ik heb rond vier uur uiteindelijk mijn vaccin gekregen’, vertelt ze. Na buiten te wachten, schat Hoebeke dat ze binnen zo’n drie kwartier moest wachten, en dan nog eens twintig minuten voor de balie, om een afspraak toegewezen te krijgen voor vandaag en voor haar tweede vaccinatie. ‘We kregen een soort van festivalbandjes, met verschillende kleuren. Om de zoveel tijd werd er dan een andere kleur doorgelaten, afhankelijk van hoelang dat groepje al aan het wachten was.’ Terwijl ze binnen wachtte, liepen er stewards rond. Het is een steward die haar dan vertelde dat ze naar alle waarschijnlijkheid vandaag haar vaccin nog zou krijgen. ‘Ik ben heel blij dat ik vandaag nog aan de beurt ben gekomen’, zegt Hoebeke. ‘Ik had er wel vertrouwen in, omdat de rij achter mij veel langer was dan de rij voor mij’, lacht ze.

Per post

Maar waarom werd de oproep vandaag opeens gelanceerd? ‘De reden om alle Gentenaars spontaan uit te nodigen waren 1.700 tijdsloten, waarvoor ook vaccins voorzien waren die anders zouden vervallen’, stelt Coddens. Donderdag zouden er ook al een 1.000 lege sloten zijn opgevuld met 18- tot 22-jarigen. De QVax-lijst is op in Gent, daar kon dus geen gebruik meer van gemaakt worden, zegt Coddens. Donderdagavond werd er beslist om naar alle Gentenaren een uitnodiging te sturen. ‘Maar omdat er niet standaard bij iedereen een telefoonnummer of e-mailadres vermeld staat, zijn een deel van de uitnodigingen dus per post verstuurd’, zegt Coddens. Die uitnodigingen kwamen dus niet allemaal vandaag aan. Hoebeke had bijvoorbeeld nog geen uitnodiging gekregen.

Waarom er niet eerder gecommuniceerd werd als er zoveel sloten open zijn, is niet helemaal duidelijk. Coddens haalt aan dat de uitnodigingen stapsgewijs per leeftijd verlopen. Jongeren konden zich dus nog niet aanmelden, want die hadden nog geen uitnodiging gekregen. Op de vraag waarom donderdag dan geen oproep is gelanceerd, antwoordt Coddens dat er zo veel mogelijk naar mensen werd gecommuniceerd om een afspraak online te maken. ‘Maar veel jongeren kennen de website ook niet. Op een bepaald moment zit je in een situatie, en moet je een beslissing nemen. Ik denk dat mensen vooral blij waren met de kans zich te laten vaccineren’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in